Så stort är Sverigedemokraternas rekordstöd till SDU

  • Måndag 2 jun 2014 2014-06-02
E-post 0

STOCKHOLM Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, har haft en knaper kassa efter att Ungdomsstyrelsen ej beviljat bidrag till organisationen. Nu kan Nyheter Idag avslöja att moderpartiet går in och stärker SDUs ekonomi med 765 000:- och två anställningar inför valrörelsen.

Nyheter Idag har tidigare berättat om att SDU varit kritiska till Ungdomsstyrelsen som ej beviljat bidrag till organisationen. För tredje året i rad har ungdomsförbundet blivit nekade det skattefinansierade bidraget, något som tidigare väckt protester. Nu får SDU istället ett ordentligt bidrag inför valrörelsen från moderpartiet.

Får rejält tillskott i kassan

I en hemlig grupp på Facebook sker intern dialog inom SDU. Nyheter Idag har tagit del av vad som står i gruppen och kan nu avslöja att Sverigedemokratisk Ungdom får en rejält stärkt kassa inför valrörelsen.

– Förbundsledningen och partiledningen har fört dialog sedan februari om behovet av stöd till SDU. Efter att det dragit ut några månader på tiden på grund av osäkerhet i moderpartiets ekonomi har vi nu fått ett definitivt beslut: partiet beviljar SDU ett bidrag på 575 000 kronor avsett för förbundets viktigaste verksamhet så som kampanjverksamhet, reseersättningar och boende, kongress m.m. Dessutom stryks den skuld på 190 000 som SDU haft till SD sedan hösten 2012, skriver förbundsordföranden Gustav Kasselstrand i gruppen.

Kasselstrand och Hahne blir åter anställda på kansliet

Totalt stärker detta ungdomsförbundets ekonomi med 765 000 kronor eftersom en skuld efterskänks. Men moderpartiets stöd till SDU inför valrörelsen slutar inte där.

– Slutligen beviljas också två projektanställningar för SDU fram till 30:e september. Dessa anställningar ingår inte i den summa som nämns ovan utan ligger helt på partiets administrativa och ekonomiska ansvar.

Detta betyder att moderpartiets totala stöd till ungdomsförbundet är uppemot en miljon kronor om lönekostnader räknas med. Enligt vad som står att läsa i den hemliga facebookgruppen blir det Kasselstrand och vice förbundsordförande William Hahne som får anställningarna. De har tidigare varit anställda på kansliet, men fick lämna sina tjänster i samband med en konflikt mellan moderpartiet och ungdomsförbundet.

Kravet från moderpartiet: Stöd valberedningens riksdagslista

En källa till Nyheter Idag med insyn i Sverigedemokraterna berättar att det ligger tuffa förhandlingar bakom beslutet att ge SDU ekonomiskt stöd. I samband med valkonferensen tidigare i år räknade flera aktiva i partiet med att SDU skulle stödja den alternativa listan till riksdagen, där Kasselstrand fanns med på plats 41. Något förvånande gav SDU aldrig sitt stöd till den riksdagslistan trots att Kasselstrands namn bara fanns med på den alternativa listan.

– De köpte i princip SDU för att säkra valberedningens lista till riksdagen, berättar en källa för Nyheter Idag.

Här ser du Gustav Kasselstrands inlägg i den hemliga SDU-gruppen på facebook

Faksimil: Facebook

Faksimil: Facebook

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag