Sabuni backar – tänker inte fly till Norge om det blir krig

Bild: Faksimil Liberalerna
  • Onsdag 6 apr 2022 2022-04-06
E-post 339

SVERIGE I en Youtubevideo säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon kan tänka sig att fly till Norge i händelse av krig.
– Det var inget uttalande utan ett tankeexperiment i ett lättsamt samtal, förklarar hon för Aftonbladet.

I en video på Liberalernas Youtubekanal nämner Nyamko Sabuni att en bekant till henne har sagt att: ”Om det blir krig så åker jag till landet. Blir det värre så åker jag till Norge – de är medlemmar i Nato.”

– Jag har själv tänkt precis samma sak. Vi har Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten och så vidare, och blir det ännu värre så kör vi över till Norge, säger Sabuni.

Aftonbladet rapporterar att uttalandet har uppmärksammats och fått kritik, men partiledaren säger till tidningen att hon har misstolkats.

– Hela diskussionen är löjlig. Det är ett samtal och ett tankeexperiment, säger Sabuni.

– Som partiledare för ett riksdagsparti så kommer jag att vara där Sverige behöver mig. Dessutom, som politisk flykting i Sverige så vet jag att Sverige är värt att försvara vilket jag också skulle göra. Det var inget uttalande utan ett tankeexperiment i ett lättsamt samtal.

Aftonbladet: Vad skulle du göra om Sverige blir invaderat?

– Jag skulle göra det som jag som partiledare behöver göra. Jag är övertygad om att det finns en plan för mig som partiledare. Jag som person är redo att försvara mitt land Sverige.

Läs även: Jan Emanuel om Ukraina: ”Jag hade inte skickat vapen”

Läs även: Sabuni: Viktigt att prata mer om rasism mot vita svenskar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag