Samlare av andra världskriget-memorabilia frias för hets mot folkgrupp

Polisens underrättelsetjänst identifierar ett hakkors. Bild ur förundersökningen.
  • Fredag 14 jan 2022 2022-01-14
E-post 16

SKARABORG En åklagare var av åsikten att alla bilder föreställande nazistiska symboler eller Adolf Hitler utgör missaktning mot folkgruppen judar, men tingsrätten håller inte med.

I en sluten facebookgrupp för personer intresserade av andra världskriget publicerade en man i 50-årsåldern flera bilder där symboler som hakkorset och järnkorset förekom. Efter att någon anonymt tipsat Polisen om bilderna granskades de av en av Polisens underrättelseenheter som gjorde bedömningen att de utgjorde hets mot folkgrupp och rekommenderade att en förundersökning skulle inledas.

De publicerade bilderna var oftast okommenterade men innehöll ibland beskrivningar om varifrån bilderna kom. Vissa av föremålen och bilderna skulle ha tillhört mannens farfar.

Polisen utredde och ringade in varje hakkors de kunde hitta, gjorde husrannsakan hemma hos mannen och beslagtog ett antal föremål, som ett fotografi av Hitler och en tysk vapenrock från nazitiden. 50-åringen kallades till förhör och fick frågor om bland annat huruvida han var medveten om att andra personer kunde uppfatta honom som rasistisk eller antisemitisk när han publicerade bilder med nazistiska symboler.

– Jag har aldrig upplevt ett sjukare förhör. Jag ifrågasätter hela ärendet, säger mannen i förhör.

I åtalet anges att mannen ”uttalat sig nedsättande om judar med syftning på trosbekännelse” genom att publicera bilderna, men tingsrätten kommer dels fram till att några av de symboler som enligt åklagaren utgör hets mot folkgrupp, nämligen tyrrunan och totenkopf (dödskallen) saknar stark koppling till nationalsocialismen, dels att spridning av övriga nazistiska symboler samt bilder på Hitler ”ofta torde innefatta missaktning av en viss folkgrupp men att så inte nödvändigtvis är fallet utan detta beror på sammanhanget i vilket de publiceras.”

Tingsrätten friar 50-åringen från hets mot folkgrupp och avslår åklagarens begäran att förverka de beslagtagna föremålen.

Läs även: SD-politiker döms för IQ-hets mot folkgrupp

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag