SD-politiker döms för IQ-hets mot folkgrupp

  • Torsdag 7 okt 2021 2021-10-07
E-post 297

NYKÖPING När Bertil Malmberg tog till orda vid ett regionfullmäktigemöte reagerade flera andra ledamöter när han nämnde att sydsudaneser skulle ha lägst IQ i hela världen. Nu döms han till dagsböter för hets mot folkgrupp.

Den 27 april hade region Sörmland fullmäktigemöte, och den kontroversielle SD-politikern Bertil Malmberg ville vädra några åsikter om årsredovisningen. Han menade att det var ett problem att Migrationsverket placerat ett antal sydsudanesiska kvotflyktingar i Sörmland. ”Det hör till saken att befolkningen där är bland de folkslag som har lägst intelligens i hela världen, vilket är väl belagt i forskning. Enligt FN har landet mycket lågt HDI (Human Development Index), låg utbildningsnivå och omfattande analfabetism” står det i manus, men han nämnde även låg IQ. I sitt planerade anförande undrade han hur dessa skulle integreras i det svenska samhället och bli självförsörjande.

Så långt kom han dock inte eftersom han avbröts av mötesordförande. Två dagar senare gjorde en socialdemokratisk ledamot en polisnmälan mot Malmberg för hets mot folkgrupp. Malmberg nekar till brott.

– Jo misstaget jag gjorde var att jag talade om IQ uppenbarligen, jag borde sagt HDI (Human Development Index). Det som FN ger ut varje år, där ligger Sydsudan som ett av de lägsta länder på utvecklingsnivån. De har hög fattigdom, säger Malmberg i polisförhör, och fortsätter:

– Vi tror inte heller att de kommer få det lätt i Sverige eftersom arbetsförmedlingen har gått ut och sagt att det är väldigt vårt att hitta jobb åt analfabeter. Jag blev avbruten vid mötet så jag fick inte säga allt det som jag ville.

Frågan om skillnader i IQ mellan olika länder och folkgrupper är naturligtvis politiskt känslig, men frågan är egentligen bara kontroversiell om man antar att IQ, eller intelligens om man så vill, är något helt och hållet medfött och inte ett resultat av miljön i form av näringsintag, utbildning med mera, där ingen förnekar att skillnaderna mellan olika länder är stora.

Tingsrätten gör ingen djupare analys

Tingsrätten bortser från att föra något som helst resonemang om vad intelligens innebär utan konstaterar att ”Att säga att en viss folkgrupp är bland de folkslag som har lägst intelligens i världen får objektivt sätt [sic] anses nedsättande och som ett sätt att uttrycka missaktning.”

Tingsrätten anger vidare i domen att det kan utgöra en del av en saklig politisk debatt att göra kopplingar mellan flyktinginvandring och arbetslöshet, men kommer fram till att ”I uttalandet pekar Bertil Malmberg emellertid ut en specifik folkgrupp och det är svårt att tolka uttalandet på annat sätt än att den utpekade folkgruppen skulle vara mindre värd än andra folkgrupper.”

På den grunden döms Bertil Malmberg för hets mot folkgrupp till 40 dagböter à 600 kronor.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Anton Berglund har tidigare uppmanat Malmberg att lämna alla sina uppdrag för partiet och menar att språkbruket är oacceptabelt. Malmberg har dock inte visat något intresse för att avgå.

Läs även: Carlqvist och Celander frias för hets mot folkgrupp

Läs även: Bert Karlsson om anmälan för hets mot folkgrupp: ”Löjligt”

Läs även: Hovrätt friar SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp

Läs även: S-kvinnor i Skåne vill klassa porr som hets mot folkgruppen kvinnor

Läs även: Kommenterade att somalier är lata – dömd och bötfälld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag