Sanandaji om den svaga kronan: ”Omvärlden håller på att devalvera Sverige”

  • Torsdag 9 maj 2019 2019-05-09
E-post 1682

EKONOMI SEB spår fortsatt svag krona under 2019. Enligt SEB beror den svaga kronkursen främst på den negativa räntan. Nationalekonomen Tino Sanandaji spår en ännu dystrare utveckling, och menar att kronans svaga kurs beror på ”att omvärlden håller på att devalvera Sverige som land”.

Kronan kommer fortsätta försvagas under 2019 för att hamna på en kronkurs på 10,9 mot euron vid slutet av året, spår SEB i sin Nordic Outlook. På torsdagen var kronans kurs mot euron 10,8.

I januari spådde SEB att kronan skulle stärkas långsamt till 9,70 mot euron vid slutet av året, en prognos man alltså reviderat. Enligt SEB är den negativa räntan ett av de främsta skälen till den svaga kronkursen.

Läs även: Svenska kronan en av de sämsta valutorna mot euron

Nationalekonomen Tino Sanandaji har en dystrare bild av den svenska kronans utveckling. I ett offentligt inlägg på Facebook skriver Sanandaji att ”Kronans fall handlar troligen inte bara om penningpolitik utan även om att omvärlden håller på att devalvera Sverige som land. Alltfler tycks tappa förtroende för det politiska system och inse att Sveriges påstådd urstarka ekonomi var en fasad, något många av er redan fattat.”

I början av mars sade Kristina Magnusson Bernard,  Sverigechef för Nordea Markets, att den svenska kronan är en av de valutor som presterat sämst under 2019. Av de 140 valutor som handlas mot euron hade endast Haiti, Jamaica och Ghana valutor som gått sämre än den svenska kronan.

Då var kronans kurs mot Euron kring 10,50.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag