Regeringen överens – De flesta ensamkommande afghaner ska få stanna i Sverige

En polis på moped kör förbi de protesterande afghanerna. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 27 nov 2017 2017-11-27
E-post

SVERIGE Regeringen är överens om att merparten av de ensamkommande afghanerna som kom till Sverige under 2015 ska få stanna i Sverige. Enligt uppgifter har regeringen förhandlat fram ett gemensamt förslag under helgen som kommer att presenteras på en presskonferens senare under eftermiddagen.

Enligt uppgifter är de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, överens om hur situationen med de ensamkommande afghanerna ska hanteras. Enligt Aftonbladet innebär uppgörelsen mellan partierna att de allra flesta i gruppen kommer att få stanna i Sverige.

Konflikten om de ensamkommande afghanerna har plågat regeringen under en längre tid. Socialdemokraterna står för den rådande politiken och vilar på Migrationsverkets bedömning om säkerhetsläget i Afghanistan. Miljöpartiet står däremot för att alla ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 men som hunnit fylla 18 innan Migrationsverket gjort sin bedömning, ska få stanna.

LÄS ÄVEN: Internkonflikt i Socialdemokraterna om afghaner

LÄS ÄVEN: Strid om ensamkommande lamslår regeringen – S och MP kan inte enas

Konflikten har gjort det interna arbetet för regeringen mycket svårt och efter förhandlingar har nu partierna nått fram till en lösning som båda kan ena sig kring. Enligt uppgifter ska förslaget presenteras under en presskonferens senare under eftermiddagen måndagen den 27 november.

Enligt de uppgifter som nu inkommer ska alltså de absolut allra flesta av de ensamkommande afghanerna som kom till Sverige under 2015 få stanna i Sverige.

Debatten om de ensamkommande afghanerna har pågått under en längre tid och flera organisationer från civilsamhället har ställt krav på att regeringen ska stoppa alla utvisningar.

LÄS ÄVEN: Krav på regeringen om de ensamkommande afghanerna – Elva välgörenhetsorganisationer vill stoppa utvisningarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag