Sara Mohammad: Rädslan för att bli kallad rasist göder islamismen

Sara Mohammad. Foto: Anders Henrikson
  • Måndag 21 jan 2019 2019-01-21
E-post 1953

SVERIGE Den extrema islamismen växer i Sverige och begränsar kvinnors liv. Människorättsaktivisten Sara Mohammad varnar för utvecklingen i en ny intervju.
– Det beror på den goda viljans vilsenhet, säger hon.

Det är Svenska Dagbladet som intervjuar Sara Mohammad, grundare av föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” som hjälper offer för hedersrelaterat våld. Hon varnar för att den extrema islamismen är på frammarsch i Sverige. Så kallade shariapoliser får allt större makt i utsatta områden.

– Islamister har lyckats vinna mark, år in och år ut. Rädslan över att bli kallad rasist eller islamofob har haft en roll i det, säger Mohammad.

Hon beskriver ett samhälle som steg efter steg ger efter för religiösa extremister vars föreningar göds av bidrag från staten och kommuner. Exempelvis har Borås stad betalat ut 100 000 kronor till en förening som bjöd in islamiska fundamentalister och bokstavstroende salafister som talare.

Läs också: Månggifte accepterat inom svensk rättsordning

Samtidigt möter Sara Mohammad många som försöker sopa problemen under mattan och som förnekar att sådana extrema krafter ens finns i Sverige.

– Det beror på den goda viljans vilsenhet. Men om man inte vet vad islamister vill eller vet strukturerna bakom hedersförtryck, då ska man gärna vara tyst, säger hon.

– Fler måste ta ställning mot det här, annars kommer vi få en backlash på den nivå av jämställdhet som vi är vana vid. Det är hyckleri om man inte ser skillnad på nivån av jämställdhet i Sverige jämfört med i Afghanistan, Somalia, Irak, Iran eller Saudiarabien.

Läs även: Heberlein: Skygglapparna måste bort om varför våldtäkterna ökar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag