Satsning på fler poliser med invandrarbakgrund: ”Finns alldeles för få”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 12 feb 2021 2021-02-12
E-post 494

FYRBODAL Polisområde Fyrbodal i Västsverige har tillsatt en ”attrahera-polis” med uppdraget att locka folk till polisyrket. Fokus ligger på att få in fler kvinnor och personer med invandrarbakgrund, rapporterar Bohusläningen.

Under ett halvår ska ”attrahera-polisen” Emma Andersson enbart jobba med att locka fler till yrket och därmed få bukt med polisbristen i området. Hon nämner särskilt två underrepresenterade grupper:

– Det är kvinnor och personer med invandrarbakgrund som det finns alldeles för få av, säger hon till Bohusläningen.

Angående personer med invandrarbakgrund säger Emma Andersson att de kan ha livserfarenheter och språkkunskaper som är till fördel i arbetet.

När det gäller kvinnor menar hon att det finns missuppfattningar om vad som krävs för att bli polis.

– Jag tror att man har bilden av att en polis måste vara extremt stark och snabb. Det finns de som tror att de inte skulle klara av vissa situationer på grund av styrka eller sådant, säger hon.

Men så är det alltså inte, enligt Emma Andersson.

– Löser du inte en situation med kommunikation, om det krävs våld på ett eller annat sätt därför att det ballar ur, så kommer du behöva förstärkning oavsett om du är kvinna eller man.

Läs även: Polisen vill rekrytera fler med utländsk bakgrund: ”Kulturkompetens”

Läs även: Polisen vill få in fler kvinnor: ”Vi har det här som ett prioriterat område”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag