Satte dit Abo Raad – men nu slutar Skatteverket granska misstänkta terrorister och kriminella

Bild: Holger.Ellgaard/AleWi/Wikimedia Commons
  • Tisdag 28 maj 2019 2019-05-28
E-post 5406

Nya regler för Skatteverkets utredare gör att utredningar mot misstänkta terrorister och kriminella måste läggas ned, avslöjar Kvällsposten. Tidigare utredningar har bland annat gjort att den radikala imamen Abo Raad och hans medarbetare tvingats betala skatt på oredovisade inkomster.

För tre år sedan fick Skatteverket en lista från Säpo med 400 namn på personer som misstänktes stödja radikal islamism. Ett specialteam på Skatteverket granskade misstänkta konton, och kunde avslöja hur hundratusentals kronor strömmat från svenska bankkonton till utlandet.

Läs även: Adjö Abo – Radikale islamisten Abo Raad ska utvisas till Irak enligt släktingar

Bland annat upptäckte Skatteverket att den radikala imamen Abo Raad, som Säpo vill utvisa, under 2016 fick 75 473 kronor insatta på sitt konto, skriver Kvällsposten. Då Raad inte kunde redovisa för var pengarna kom ifrån blev han upptaxerad av Skatteverket.

Även en person med anknytning till kretsen kring Raad fastnade i en sådan kontroll och blev upptaxerad för 200 000 kronor som hade satts in på personens konto.

På samma sätt har Skatteverket kunnat arbeta mot tungt kriminella, som blivit upptaxerade för inkomster de inte kunnat redogöra för.

Läs även: ”Utvisa IS-imamerna” – tyst motdemonstration när Abo Raads anhängare manifesterade

På grund av en förändring i arbetssätt läggs emellertid alla sådana utredningar ned, avslöjar Kvällsposten.

Anledningen är att Skatteverket nu måste bevisa att pengarna inte kommer från lagliga inkomster. Tidigare var förhållandet det motsatta. Detta innebär att Skatteverkets kontroller blir verkningslösa så länge den misstänkte vägrar samarbeta.

”Som att öppna en motorväg för svarta pengar och terrorfinansiering”

”Jag ser situationen som absurd eftersom myndigheten å ena sida säger att vi gör ett bra jobb och ska fortsätta med det och å andra sida tar bort i princip alla möjligheter att utreda kriminella och därmed bidra till att minska finansiering av kriminell verksamhet och terrorism” skriver en medarbetare på Skatteverket i en handling Kvällsposten tagit del av.

– Man har lagt ned det som kallas för skrivbordskontroll av misstänkt kriminella. Det som återstår är om en åklagare kan åtala dem för penningtvätt när de hanterar pengar som de inte kan förklara, säger Stig Svensson, som tidigare ledde Skatteverkets kontrollinsats, till Kvällsposten.

Forskaren och terrorexperten Magnus Norell är mycket kritisk till Skatteverkets nya riktlinjer.

– Det finns ju inget skäl att stänga den här möjligheten att komma åt de här personerna. Det är obegripligt. Det är som att öppna en motorväg för svarta pengar och terrorfinansiering, säger Norell till Kvällsposten.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag