Schweiz överbefälhavare: Ekonomisk kris, asylkaos och terrorhot kan leda till inbördeskrig i Europa

  • Torsdag 7 jan 2016 2016-01-07
E-post

SCHWEIZ Utvecklingen i Europa med ekonomisk kris, ett fortsatt stort inflöde av migranter och ett växande terrorhot bådar inte gott för framtiden. Det skriver den schweiziske överbefälhavaren André Blattmann i en krönika som fått spridning i sociala medier.

”Terror, Bryssel och Paris. Dessa tre koncept sammanfattar i stora drag varför det internationella samfundet hållit andan under den senare delen av november och december 2015”.

Så inleder den schweiziske överbefälhavaren André Blattmann en krönika som på annandag jul publicerades i den ansedda tidningen Schweiz am Sonntag. Terrorhotet mot Bryssel under jul- och nyårshelgen gjorde att invånarna där möttes av stridsfordon och soldater på gator och torg, som om de levde i en belägrad stad.

Bryssel lamslaget av terrorhotet – Stora delar av staden nedstängd

Blattmann oroas dels över de olika oroshärdar som finns runt om i världen, och även i Europa, samt de spänningar som finns mellan USA och EU på ena sidan och Ryssland och Kina på den andra. Men framförallt lyfter han fram det framväxande terrorhotet, den fortsatta ekonomiska krisen och det stora flödet av flyktingar och ekonomiska migranter till Europa.

”Konkurrensen på arbetsmarknaden och de som tillkommer som ska försörjas” gör att ”social oro inte kan uteslutas”, skriver han och konstaterar dystert att Schweiz är extra utsatt eftersom landet är beroende av kritisk infrastruktur i omkringliggande länder. ”Vårt välstånd är för första gången på länge hotad”, sammanfattar han.

Blattmann jämför situationen i Europa idag med den som rådde vid fransk-tyska kriget 1870-71, första världskriget 1914-1918 och andra världskriget 1939-1945 och uppmanar schweizarna att förbereda sig för ”krig, kriser och katastrofer”.

Som avslutning uppmanar han schweizarna att engagera sig i det schweiziska hemvärnet så att de är beväpnade och beredda på att självständigt försvara sig själva, men även sitt hemland och folk.

”Det finns inget annat alternativ”, avslutar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag