SD-attacken på Grand Hotel: ”Har aldrig haft några problem att servera blodbesudlade diktatorer”

Henrik Vinge (infälld) poängterar att Saudiska diktatorer går bra för Grand Hotel.
  • Söndag 6 nov 2016 2016-11-06
E-post

STOCKHOLM ”Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls”, säger Grand Hotels VD Pia Djupmark om att hotellet nu backar från SD-galan. Men Sverigedemokraterna ger inte mycket för hotellets ”moraliska kompass”. – Grand Hotel har aldrig haft några problem med att servera mat åt blodbesudlade diktatorer, säger SD-presschefen Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson uppmanar till bojkott mot Grand Hotel på Facebook. I sociala medier kokar det i SD-leden och bland sympatisörer och presschefen Henrik Vinge sågar hotellet längs med fotknölarna. Beslutet att backa från banketten ”European Freedom Awards”, som i medier beskrivs som Sverigedemokraternas alternativa nobelfest, väcker känslor.

I ett pressmeddelande förklarar hotellets VD Pia Djupmark, med anledning av kritikstorm från aktivister, att ”något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls”. Men Djupmarks moraliska kompass ger inte Vinge mycket för.

– För ett år sedan stod Grand hotell värdar för firandet av Saudiarabiens nationaldag, en av världens mest förtryckande diktaturer. Grand Hotel har aldrig haft några problem med att servera mat åt blodbesudlade diktatorer på nobelfesten eller låta dem bo på hotellet.

Saudiarabien har mött stark internationell kritik efter beslutet att döma en bloggare till tusen piskrapp för brottet att han anses ha hädat islam. Men att döma människor till piskrapp för att de bloggar är inget som hindrat Grand Hotel att låta diktatorer från Saudiarabien bo på hotellet.

– Nu talar man plötsligt om att någon slags ”moralisk kompass” borde gjort att man skulle avbokat Sverigedemokraterna – ett folkvalt, demokratiskt parti. Det är inget annat än en pinsam bortförklaring. Man vill helt enkelt inte erkänna att man viker sig för de högljudda vänsterextremister som inte klarar av att människor med andra åsikter än de själva också får komma till tals, säger Vinge.

Nyheter Idag har sökt Pia Djupmark via hennes pressekreterare Filip Odelius med frågeställningen om det saudiska kungahuset kommer vara välkomna till Grand Hotel i framtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag