SD bäst på lag och ordning – går om M

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 29 Nov 2019 2019-11-29
E-post 1967

SVERIGE För första gången i Novus mätningar anser de svarande att Moderaterna inte har den bästa politiken på området lag och ordning. I stället kniper Sverigedemokraterna förstaplatsen, rapporterar SVT.

SD anses ha bäst politik i två av väljarnas tre viktigaste frågor – invandring och integration samt lag och ordning. När det kommer till rättspolitiken är SD för första gången statistiskt säkerställt större (24 procent) än M (20 procent).

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen tror att partiets linje om hårdare tag mot kriminella har lönat sig.

– Vi har också varit mest trovärdiga i den bakomliggande faktorn till varför kriminaliteten uppstår, det vill säga segregationen kopplad till invandringspolitiken. Där tror jag att vi mäter oss starkast av alla partier, säger han till SVT.

Läs även: Ungdomsgäng misshandlade busschaufför – polisen släpper bilder

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer ser också ett samband med invandringspolitiken.

– I ett läge när vi får brottslighet som är kopplad till en invandring som i sin tur är kopplad till en bristande integration tror jag att det gynnar SD. Men sedan ska problemen också lösas, och Moderaterna har den mest genomarbetade politiken för att knäcka gängen, säger Strömmer.

Bäst siffror av alla får SD när det kommer till just invandring och integration. 35 procent tycker att SD har den bästa politiken på området, följt av Socialdemokraterna på 11 procent. Endast 2 procent tycker att Miljöpartiet har den bästa invandringspolitiken.

MP ligger också i botten i samtliga frågor förutom miljö och klimat, där man tvärtom toppar ligan. I väljarnas viktigaste fråga, sjukvården, har S störst förtroende bland väljarna med 15 procent.

Läs även: S-toppen: Finns ”självklart inte” koppling mellan invandring och brott

Läs även: Ökänd klan i Göteborg demonstrerade mot omhändertagande – fick beröm av V-politiker

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag