SD går om S bland LO-väljarna: ”Det ska inte vara sossestyrt”

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Bild: Holger Ellgaard
  • Lördag 26 okt 2019 2019-10-26
E-post 872

SD är större än S bland LO-medlemmarna enligt Sifo. En pensionerad snickare som gått från S till SD säger till tidningen Byggnadsarbetaren att S har för mycket inflytande i LO, medan Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att SD ”vill inte oss byggnadsarbetare väl”.

För första gången röstar fler i LO-kollektivet på SD än på S. I en Sifo-mätning får SD 31 procent i gruppen, medan S bara får 30,6 procent.

Läs även: Löfvens mardrömsbesked: SD större än S bland LO-medlemmar

Byggnadsarbetaren intervjuar den pensionerade snickaren Hans Hvied som lämnade S för SD i valet 2014 om varför S tappar sina väljare i LO-kollektivet.

– Vi är många i min generation som har röstat på sossarna men har sett hur samhället förändrats. Vi har haft en hög invandring och det har kostat. Socialdemokraterna har alltid månat om svaga grupper men har nu svikit dem. Till byggena kommer utländsk arbetskraft och alla betalar inte skatt här. Jobbar man i Sverige ska man betala här, säger Hvied till Byggnadsarbetaren.

Läs även: Hade fel – LO-bossen Thorwaldsson (S) om asylinvandring: Kan ge Sverige ”superekonomi”

Enligt Hvied finns det också ett missnöje med fackets koppling till S.

– Det har jag alltid sagt, redan 1992-93 på fackmöten och sektionsmöten, att vi inte ska sponsra sossarna. Jag höll på att bli lynchad men fick ju rätt till slut. Idag finns en facklig-politisk samverkan, men Byggnads sponsrar inte sossarna med pengar, säger Hvied.

Hvied vill dock inskärpa att det fackliga arbetet är viktigt.

– Det här snacket idag, att man inte vill gå med, det är osolidariskt. Men det ska inte vara sossestyrt. Det är för mycket åt det hållet. LO:s ordförande sitter på två stolar, både i partiets verkställande utskott och ska bevaka medlemmarnas intressen. Då talar du för Socialdemokraterna, men många LO-medlemmar är inte socialdemokrater, det ser inte ut så längre, säger Hvied.

Sifos undersökning om partisympatier bland LO-medlemmarna
  • Sverigedemokraterna 31%
  • Socialdemokraterna 30,6%
  • Vänsterpartiet 12,1%
  • Moderaterna 7,8%
  • Kristdemokraterna 6,0%
  • Miljöpartiet 5,2%
  • Centerpartiet 3,7%
  • Liberalerna 2,1%
  • Övriga 1,5%

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger till Byggnadsarbetaren att ”Sverigedemokraterna vill inte oss byggnadsarbetare väl”.

– De röstar nej till att stoppa lönedumpning i upphandlingar, de vill avveckla våra regionala skyddsombud och de anpassar sig ständigt efter Moderaternas och Svenskt näringslivs högerpolitik. Att Socialdemokraterna ändå inte lyckas bättre är ett underbetyg och det är bråttom att ändra det, säger Lindholm till Byggnadsarbetaren.

På frågan om bandet till S svarar Lindholm att ”Byggnads har valt att inte sitta på läktaren”.

– Vi ska vara med och påverka politiken. I alla sammanhang driver jag byggnadsarbetares intressen. Ibland får jag vår vilja igenom och ibland inte, men jag är alltid tydlig med att jag representerar Byggnads medlemmar, säger Lindholm och pekar på att Byggnads nu fått igenom att utländsk arbetskraft ska börja betala skatt i Sverige från 1 januari 2021.

Läs även: Fackpampen Thorwaldsson: ”Sverigedemokraterna är och förblir ett fascistiskt parti”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag