SD: Höj straffen för våldsbrott under coronakrisen

Foto: Skärmdump från Facebook
  • Onsdag 1 apr 2020 2020-04-01
E-post

SVERIGE Sverigedemokraterna vill att brott som gör att sjukvården belastas ytterligare under coronakrisen ska leda till avsevärt strängare straff än vanligt.
– Det är dags att vi här i Sverige visar att det inte är acceptabelt, säger Jimmie Åkesson.

I ett klipp på Facebook konstaterar SD-ledaren att brott som bilbränder, våldtäkter och skjutningar inte har upphört trots den rådande krissituation. Sjukvården kan behöva ta hand om offer för våldsbrott, vilket kan gå ut över vården till virussmittade.

– Den som ägnar sig åt våldsbrottslighet i ett sådant här krisläge gör sig skyldig till brott inte bara mot det enskilda brottsoffret utan mot hela samhällsapparaten, säger Åkesson.

– Det krävs en sällsynt vidrighet för att i ett nationellt krisläge som det här försätta samhällets mest vitala delar i ett ännu svårare läge.

SD vill därför att regeringen snarast lägger fram ett förslag till riksdagen som gör att brott som leder till sjukhusvård under den pågående krisen ska ge avsevärt hårdare straff än normalt.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver man att ”ett minimum om tio års fängelse bör övervägas”.

– Att i den här tiden välja att begå grovt kriminella handlingar som kräver såväl polisiära resurser som tuffa ansträngningar och prioriteringar av sjukvården, det är bortom hänsynslöst. Därför är det dags att vi här i Sverige visar att det inte är acceptabelt.

Läs även: Åkesson om miljonbiståndet: ”Huvudlös prioritering”

Läs även: Danmark höjer straffen för coronarelaterade brott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag