SD i Göteborg: Låt Krokom få våra nyanlända

Jörgen Fogelklou (SD). Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 31 okt 2019 2019-10-31
E-post 1195

GÖTEBORG/KROKOM I Krokoms kommun i Jämtland är missnöjet stort över att man inte får ta emot fler nyanlända än man blir tilldelade. Men lösningen kan vara nära – nu vill Sverigedemokraterna i Göteborg att Krokom tar över de nyanlända som annars skulle ha kommit dit.

Tidigare i veckan beklagade sig Krokoms kommun över att man inte får ta emot fler nyanlända än man blir tilldelade enligt bosättningslagen.

– Det finns en massa företag här, det finns äldreboenden, de behöver arbetskraft. Hittills har det visat sig att 60 procent av de nyanlända har jobb eller är i reguljära studier efter etableringen. De betalar ju skatt, det innebär att det är bra för kommunen, sade Krokoms integrationschef Elisabeth Wickzell till TV4 Nyheterna.

Men nu kan kommunens bekymmer närma sig en lösning. Sölvesborg ska ta emot 16 nyanlända nästa år, och kommunalrådet Louise Erixon (SD) har öppnat för att dessa kan skickas vidare till Krokom.

”Vi har inte ännu hunnit ta fullmäktigebeslutet kring den generella hållningen om att våra tilldelade migranter ska placeras i andra kommuner, utan det kommer ske någon gång under nästa år. Men frågar du mig tycker jag att detta är klart intressant”, skriver Erixon till Nyheter Idag.

Nu meddelar även Erixons partikollegor i Göteborg att man kan tänka sig att bistå Krokom med nyanlända.

På Facebook skriver oppositionsrådet Jörgen Fogelklou (SD) att han har lämnat in ett förslag till kommunstyrelsen om att Göteborg ska undantas från bosättningslagen och låta Krokom få de nyanlända som man skulle ha påtvingats.

”Det har nu kommit till vår kännedom att det finns kommun(er) som gärna skulle vilja ta emot fler än det faktiskt blivit anvisade. Det har tom beskrivits som att de kräver fler, fast lagen stoppar dem. Därför föreslår vi att det kommuntal Göteborg blivit tilldelat helt enkelt tas över av en av de kommuner som kräver fler nyanlända, nämligen Krokoms kommun”, skriver SD i yrkandet.

”Win-win”, kommenterar Fogelklou.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag