SD, KD och MED tvingar fram folkomröstning om M-toppens lön i Sölvesborg

Louise Erixon (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 jun 2023 2023-06-15
E-post

Det kommer bli en folkomröstning i Sölvesborg om det höjda arvodet till kommunalrådet Kith Mårtensson (M). Detta sedan SD, KD och MED lyckats få ihop de 1400 namnunderskrifter som krävs.

Efter valet 2022 övergav Moderaterna och det lokala SoL-partiet det tidigare samstyret med bland andra SD för att istället styra med S och C i Sölvesborg.

Det nya styrets första åtgärd var att höja de egna lönerna genom att utöka från ett och ett halvt till två heltidsarvoderade kommunalråd, Birgit Birgersson Brorsson (S) och Kith Mårtensson (M).

Mårtensson menade dock att kostnadsökningen inte kommer bli så stor.

– Jag har fått från arvodesberedningen att det kommer att innebära en kostnadsökning på 30-40 procent, eftersom vi samtidigt tar bort personalutskottet och fler arbetsuppgifter kommer att läggas på kommunalråden, sade hon till SVT.

Men nu kommer SD, KD och MED tvinga fram en folkomröstning om Kith Mårtenssons arvode. Detta sedan koalitionen lyckats samla ihop de 1400 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning.

– Politisk historia har återigen skrivits i Sölvesborg och aldrig förr har frågan om politikers möjlighet att efter val ”muta” varandra till makten med höjda arvoden varit tillgänglig för folket att få rådighet över, säger Louise Erixon (SD) i ett uttalande och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer folkkampanjen i Sölvesborg också leda till att skattebetalarna nu slipper punga upp för två stycken heltidsråd, trots våra ynka 17500 invånare.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Erixon, Robert Manea (KD), och Emilie Pilthammar (MED) att ”när partier som faktiskt förlorat val slår sig samman och på så vis kuppar till sig styret mot väljarnas vilja är det minsta man kan begära att åtminstone ingen ska behöva betala extra för kalaset.”

Kith Mårtensson säger till SVT Blekinge att folkomröstningen ”är byggd på lögner”.

–  Jag är inte alls förvånad, men jag tycker att hela kampanjen är byggd på lögner. Jag arbetar för mitt arvode och får i dag mer gjort på en vecka än vad jag fick på en månad med det tidigare styret, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Läs även: Efter M-sveket: Stor demonstration för gamla styret i Sölvesborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag