SD: Löfven försökte vilseleda om första sjukdagen

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 apr 2020 2020-04-20
E-post 6158

För att bekämpa coronavirusets spridning har regeringen utlovat slopat karensavdrag. Men regeringen har inte genomfört åtgärder fullt ut enligt Sverigedemokraterna, som pekar på att många anställda förlorar inkomst med den nya schablonersättningen. Partiet kräver därför att karensavdraget ska avskaffas helt, så att anställda får sjuklön från första sjukdagen.

Nu kräver Sverigedemokraterna att regeringen slopar karensavdraget fullt ut, med full sjuklön från den första sjukdagen, skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD menar att regeringen försökt missleda svenska väljare genom att man ”inte fullt ut genomfört åtgärden så som man kommunicerat den till allmänheten”.

Läs även: Oscar Sjöstedt (SD) varnar för passivitet från regeringen om jobben: ”Det här är ett läge där det är dyrt att snåla”

Detta då den belopp som betalas ut den första sjukdagen schabloniserats till 700 kronor före skatt, vilket för många anställda är ett lägre belopp än ordinarie sjukpenning.

”Att den som har symptom stannar hemma är den kanske viktigaste åtgärden för att minska smittspridningen. Genom att låta den enskilde bära delar av kostnaden för att åtgärden genomförs ökar man risken att fler kommer att gå till jobbet trots symptom” skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare Henrik Vinge.

Partiet kräver därför att regeringen slopar karensavdraget helt och håller, ”så att sjuklön betalas ut redan från första sjukdagen under den tid som krisen råder och att arbetsgivaren kompenseras fullt ut för kostnaden.”

Läs även: SD: Sverige måste säkerställa tillgången av skyddsutrustning till vårdpersonalen

Läs även: Bäckström Johansson (SD): Lokala ”helikopterpengar” i landets kommuner

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag