SD murbräcka för M i socialdemokratiska högborgen Malmö

Foto: Jorchr/Wikipedia
  • Tisdag 4 sep 2018 2018-09-04
E-post 10

MALMÖ Historiskt sett har Malmö länge varit ett starkt fäste för Socialdemokraterna. Bara sex av de senaste 100 åren har de fått lämna över styrrodret till andra partier och de kan även skryta med en 24-årig obruten maktsvit i staden. Nu kan dock alliansen med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna manövrera ut Socialdemokraterna från deras starka fäste.

Moderaternas kommunalrådsordförande Torbjörn Tegnhammar ser inga problem med att samarbeta med SD för att manövrera bort S. Han menar att ett sådant samarbete väcker större uppståndelse på nationell nivå snarare än lokalt.

– Kommunpolitiken handlar mer om de vardagspraktiska frågorna snarare än om till exempel mer omfattande och svårare frågor, såsom EU, migration och försvarsmakten. Torbjörn Tegnhammar säger att det är väljarna som i slutändan bestämmer om SD ska få inflytande i Malmö.

Det ser ut att bli små marginaler som avgör vem som kommer att styra Malmö efter kommunvalet.

– En undersökning som Novus gjort på initiativ av Sydsvenskan visar att det kan komma att avgöras med så små marginaler som tiondelar av procentenheter. Om ett samarbete mellan L, M och SD skulle etableras så får de enligt undersökningen 46 procent. Ett samarbete mellan S, MP och V skulle få 45,6 procent.

En marginal på 0,4 procentenheter som troligtvis inte kommer att kunna påverkas av C och KD eftersom samma undersökning förutspår att dessa två partier kommer att få det svårt att ta några platser alls i Malmös kommunfullmäktige.

SD:s kommunalråd Magnus Olsson bekräftar att man har informella samtal om samarbete med Moderaterna. Malmös ordförande för allianspartierna Centern och Liberalerna, Niels Paarup Petersen (C) och Roko Kursar (L), säger dock att ett samarbete med SD är otänkbart.

LÄS MER: Malmö stad ger bidrag till islamiströrelse – ”Vi har inte resurser att sitta och googla”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag