SD når sitt bästa resultat på 3 år i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Sverigedemokraterna
  • Onsdag 8 nov 2023 2023-11-08
E-post

Sverigedemokraterna går kraftigt fram till sitt bästa resultat på tre år i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Partiet ökar med 2 procentenheter till 21,6, vilket gör SD till det näst största partiet i mätningen.

– Vi har fått rätt i ett flertal frågor, inte minst när det handlar om invandrings- och kriminalpolitiken, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet.

– Där har vi bedrivit en tydlig politik under lång tid. När den nu allteftersom genomförs är det inte märkligt att stödet ökar för oss och där det finns ett starkt stöd i väljarkåren för detta, fortsätter han.

Mätningen är emellertid inte lika munter läsning för de övriga blågula partierna. Moderaterna tappar 0,6 procentenheter och får 18,9 procent, medan Kristdemokraterna gör Liberalerna sällskap under riksdagsspärren genom att tappa 0,8 procentenheter till 3,2 procent.

Bäckström Johansson säger till Aftonbladet att det tillfälliga opinionsläget inte påverkar Tidö-samarbetet mellan SD och regeringspartierna.

– Opinionsläget för oss, eller andra för den delen, påverkar inget under mandatperioden, det som är viktigt i slutändan är att just vårt alternativ når en egen majoritet i riksdagen vid nästa val.

På den rödgröna sidan sjunker Miljöpartiet ännu lägre under riksdagsspärren när partiet tappar 0,1 procentenheter till 3,7 procent.

Även Socialdemokraterna tappar något i mätningen. Partiet går tillbaka 0,3 procentenheter till 36,2 procent.

Samtidigt ökar Vänsterpartiet med 0,1 procentenhet och Centerpartiet med 0,2 procentenheter. Läget mellan blocken har därmed inte förändrats mycket, och de rödgröna partierna behåller en ledning med 51,9 procent mot 46 procent för de blågula.

Räknat i mandat är den rödgröna ledningen ännu större, 190 mandat mot 159, beroende på att de två blågula partierna KD och L blir helt utan mandat, medan de rödgröna endast tappar MP:s mandat.

Aftonbladet demoskops mätning i november

Undersökningen omfattar 2 506 intervjuer under perioden 22 oktober till 5 november 2023, och är genomförd som en webbundersökning. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 36,2 (-0,3)

Sverigedemokraterna 21,6 (+2,0)

Moderaterna 18,9 (-0,6)

Vänsterpartiet 7,3 (+0,1)

Centerpartiet 4,7 (+0,2)

Miljöpartiet 3,7 (-0,1)

Kristdemokraterna 3,2 (-0,8)

Liberalerna 2,3 (-0,1)

Övriga partier 2,2

Läs även: SD ökar rejält – större än regeringen i ny mätning

Läs även: SD får högst förtroende om invandring och kriminalpolitik i ny mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag