SD och MP drabbar samman om miljöpolitik

Bild: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 14 sep 2021 2021-09-14
E-post

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet drabbar samman i debatt, men den här gången gäller saken inte migrationspolitiken utan MP:s hjärtefråga miljön. I en debattartikel publicerad av Altinget går Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot för SD, och Jessica Stegrud, europaparlamentariker för SD, till hårt angrepp på MP:s miljöpolitik som de menar är skadlig för miljön globalt.

”Man har drivit igenom extrema målsättningar för nyproduktion av exempelvis vindkraft och propagerar för fler elbilar, men man motarbetar utvinningen av de metaller som behövs för att detta ska bli verklighet. Vattenkraft och kärnkraft ifrågasätts medan europeiskt skogsbruk utsätts för ständigt krypskytte” skriver Johansson och Stegrud, och pekar på att detta leder till ”ett betydande och dessutom ökande beroende av länder som Kongo och Kina, och att man i realiteten exporterar miljöproblem till dessa länder”.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Istället menar man att SD har en bättre miljöpolitik: ”Genom att långsiktigt modernisera energiinfrastrukturen kan vi gradvis fasa ut – eller åtminstone kraftigt minska – beroendet av fossila bränslen. En realistisk strategi för detta är att behålla och vidareutveckla kärnkraften, inte avveckla den som miljörörelsen vill.”

I en svarsreplik kallar MP:s energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt, och europaparlamentarikerna Pär Holmgren och Jakob Dalunde SD för en ”bluff till klimatparti” som ”röstar emot klimatpolitik i alla politiska församlingar” och är ”konsekvent motståndare till ambitiösa mål, effektiva styrmedel och allt vad ansvarstagande heter”.

Enligt Tovatt, Holmgren och Dalunde kämpar SD i europaparlamentet ”tappert för att EU ska göra så lite som möjligt för klimatet” och tar upp att de röstat mot EU:s klimatlag, ett vetenskapsråd om klimatet, klimattullar mot läder som Ryssland och Kina och att utvidga utsläppshandeln till att även gälla sjöfarten.

”Framtiden är förnybar” skriver Tovatt, Holmgren och Dalunde och fortsätter: ”Vi gröna vill avskaffa alla fossila subventioner så fort som möjligt, avveckla kärnkraften och satsa på 100 procent förnybart energisystem.”

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Läs även: Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag