SD om Pehrsons utspel: ”Förväntar oss att de höjer nivån”

Bäckström Johansson (SD) och Pehrson (L). Bild: Landstingshuset / FarbrorAnna / CC BY-SA 4.0
  • Söndag 20 nov 2022 2022-11-20
E-post 186

Det var vid ett partimöte i Sandviken som Expressen rapporterade från som Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallade Sverigedemokraterna för en ”brun sörja” och refererade till punkter i Tidöavtalet som ”skiten”. I en skriftlig kommentar till Nyheter Idag ger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson sin syn på utspelet. ”Vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen”, skriver Bäckström Johansson.

Enligt partisekreteraren har Liberalerna bett om ursäkt för uttalandet samt gett en förklaring.

”Liberalerna har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet. Med bakgrund av det kan vi ha överseende med detta påhopp denna gång. Men vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet”, säger Mattias Bäckström Johansson.

Under det omtalade partimötet ska Johan Pehrson bland annat ha sagt följande enligt Expressen:

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja.

En som har reagerat på utspelet är riksdagsmannen och SD-veteranen Björn Söder.

”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts – såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det”, skriver Söder på Twitter.

Han refererar sedan till en punkt i Tidöavtalet där det står att samarbetspartierna ska ”tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) skriver att hans parti måste bli bättre på att försvara de avtal som partiet ingår.

Andreas Gustavsson, chefredaktör för Dagens ETC, skojar om hela storyn på Twitter.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Pehrson toksågar SD: ”En brun sörja”

Läs även: Liberaler rasar mot L-SD-turné: ”Som att bli spottad i ansiktet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag