SD överlägset största parti i ny mätning – S-krisen fortsätter: ”Kan gå fruktansvärt fort ner till 12 procent”

  • Onsdag 20 jun 2018 2018-06-20
E-post 7722

SVERIGE I Yougov/Metros senaste mätning är Sverigedemokraterna överlägset största parti. Jimmie Åkessons parti får 28,5 procent. Samtidigt fortsätter mardrömmen för Stefan Löfven och Socialdemokraterna som bara når 22 procent. – Väljarna litar inte på Socialdemokraternas politik, säger Johan Westerholm, ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

Läs även: Internationell forskningsstudie: Större förtroende för Nyheter Idag än kvällstidningarna

Den trend som varit i svenska opinionsmätningar de senaste månaderna förstärks ytterligare i Yougovs junimätning som publiceras i Metro. Båda regeringspartierna S (22 procent) och MP (3,8 procent) får katastrofala siffror. Samtidigt ökar SD chockartat – från 23 procent i majmätningen till 28,5 procent i junimätningen. Yougovs mätning bekräftar det låga resultat som Socialdemokraterna fick i Nyheter Idags senaste Sentiomätning (21,7 procent).

– Det här är priset Socialdemokraterna betalar för amnestibeslutet för de 9 000 afghanska männen, säger Johan Westerholm, själv socialdemokrat och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

Han ser kräftgången som ett utslag av att väljarna inte längre litar på Socialdemokraternas politik.

– Får Socialdemokraterna 22 procent i valet gör man en exceptionellt bra valrörelse. Går man under det så kan det gå fruktansvärt fort ner till 12 procent, säger Johan Westerholm.

Han gör en jämförelse med finansvärlden.

– Ska man jämföra med börskurser så finns det tak och golv. När C bryter igenom sju så kan de sedan ligga på mellan sju och nio procent men har svårt att nå över tio. När de väl brytit igenom tio så har de nått nästa nivå. Och omvänt gäller, men har man börjat tappa så kan det gå fort. Lyckas man inte hejda det här vid 22 så kan det gå fruktansvärt fort ner till 12.

Vad är det som gått fel?

– Först signalerar man ut den 24 november 2015 att man ska föra en restriktiv migrationspolitik. Sedan dess har det kommit några hundra tusen anhörigmigranter. Volymen har inte alls minskat i den omfattning som var utlovad.

– Sedan lanseras ett mycket restriktivt 13-punktsprogram för migpolitik. I direkt anslutning till detta så driver S tillsammans med MP och C igenom en amnestilagstiftning för 9 000 afghanska män som saknar egentliga asylskäl, säger Johan Westerholm och tillägger:

– Det är ingen bra bas att bygga förtroende på.

Vad kan Socialdemokraterna göra för att fixa det här?

– Sparka ut MP ur regeringen, riv upp beslutet. Riksmötet (riksdagens session) är fortfarande öppet. Moderaterna kommer ändå inte vilja ta statsministerposten.

Johan Westerholm tror att även MP skulle tjäna på att åka ur regeringen, att de då skulle uppfattas som ett offer.

Hur går snacket inom Socialdemokraterna just nu?

– Det råder sannolikt full falangstrid. Mellan såna som jag, traditionalister som vill försöka rädda partiet. Och såna här vänsterglobalister som vill få sin vilja igenom. I mitten sitter en i allt väsentligt passiv, kraftlös och desorienterad partiordförande.

Ja, var är Stefan Löfven? Det har varit en massaker i Malmö där tre dog och flera skadades, Löfven har varit anonym efter det.

– Han är dålig med media. Han ger inte bra intervjuer.

Socialdemokraterna har försökt byta dagordning, få folk och media att prata om välfärden i stället för migrationsfrågan. Hur har de lyckats med det tycker du?

– Inte alls. Av den enkla anledningen att migrationspolitiken har flyttat in i varje politikområde förutom miljön. Det är fullständigt unikt, har aldrig hänt tidigare att en fråga gjort det.

SD ökar till 28,5 procent – vad är din analys?

– Deras uppgång har fått ett eget moment. Alla vill rösta på en vinnare.

Det har framkommit avslöjanden de senaste dagarna om Sverigedemokrater som uttalat sig olämpligt, skrivit saker på nätet. Påverkar inte det?

– Sverigedemokraterna är immuna. Media och politiska motståndare har dragit fram rasistkortet vid minsta förseelse. Nu betalar vi priset för Anders Lindbergs (politisk chefredaktör på Aftonbladet) retorik.

Johan Westerholm säger att det för många väljare den här gången inte kommer att handla om vilket parti man väljer. Utan vilket parti man väljer bort.

– Det handlar om att välja bort Stefan Löfven och inte att välja Jimmie Åkesson.

Även Centerpartiet – som var med om att ge de 9 000 afghanska männen amnesti – rasar. Från 10,1 procent i majmätningen till 7,1 procent i junimätningen. Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt ser däremot ut att gå mot ett starkt valresultat. I Yougovs mätning får man 9,3 procent.

Opinionsundersökning Yougov/Metro

Moderaterna 17,3
Liberalerna 4,3
Centerpartiet 7,1
Kristdemokraterna 3,1
Socialdemokraterna 22
Vänsterpartiet 9,3
Miljöpartiet 3,8
Sverigedemokraterna 28,5
Feministiskt initiativ 1,4
Övriga 3,4

Källa: Yougov/Metro

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag