SD-politiker tecknade stödmedlemskap i nazistisk organisation: ”En god sak”

Foto: Wikipedia
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 260

SVERIGE Politiker från Alliansen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har stöttat Nordiska Motståndsrörelsen ekonomiskt. – Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger SD-politikern Fredrik Franzén. 

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att den nationalsocialistiska sajten Nordfront, tillhörande Nordiska Motståndsrörelsen, hackats. Kundregister, information om forumanvändare och register på stödmedlemmar har läckt ut och spridits över nätet.

LÄS ÄVEN: Antifascister anklagas för dataintrång: Nazistsajter hackade

ETC har granskat uppgifterna och samkört dem med namn på personer som är förtroendevalda eller innehar politiska uppdrag.

Granskningen visar bland annat att en handfull personer från, det nu nedlagda, svenskarnas parti stöttat Nordiska Motståndsrörelsen ekonomiskt. Det har även två allianspolitiker och en vänsterpartist. Sverigedemokraterna toppar dock listan som det parti med flest politiker som stöttat organisationen, antingen genom stödmedlemskap eller annan form av ekonomiska transaktioner såsom köp av produkter.

En av dessa SD-politiker är Fredrik Franzén, ersättare i kommunfullmäktige i Järfälla och vice ordförande för SD i Järfälla, som valt att bli stödmedlem i Nordiska Motståndsrörelsen.

Enligt ETC, skrev Franzén, 15 april 2013, ett inlägg på forumet Nordfront angående att han blev medlem i Nordiska motståndsrörelsen: ”Jag har valt att bli stödmedlem i SMR samtidigt som jag blev medlem i SD”.

14 personer som representerat Sverigedemokraterna på kommunnivå återfinns i registren, av dessa 14 är det fem personer som fortfarande innehar politiska uppdrag för SD och som stöttat NMR ekonomiskt.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC.

Franzén säger även att han inte stödjer någon nationalsocialistisk organisation och att han tycker att NMR har en alltför hårdför och kollektivistisk ideologi med ett onödigt fokus på judars politiska roll i västvärlden.

En annan politiker, tidigare medlem i SD, som skrivit inlägg på Nordfront är en före detta ledamot för SD i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun. I Nordfronts kommentarsfält skrev han att han tycker det är obehagligt att judar når höga positioner i samhället samtidigt som han spekulerar om huruvida SVT:s VD Hanna Stjärne har judiskt påbrå.

”Obehagligt att så många integrerade heljudar/blandjudar når så höga positioner i samhället. Sedan så sprider dom sin antivita hatpropaganda därifrån”, samt ”De vet ej hur farligt dom lever”, skrev före detta SD:s ledamot i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

UPPDATERING

Nyheter Idag har nått den före detta SD-politikern för en kommentar. Han säger att han inte har några särskilda åsikter om judar och att han inte minns när kommentaren skrevs.

Han uppger också att han inte längre är medlem i Sverigedemokraterna, ej heller Nordfront.

LÄS ÄVEN: Berggren Flink om kommentaren: ”Jag minns inte ens det. Det måste varit flera år sedan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag