SD: Sätt stökiga elever på internat – nyanlända i särskilda klasser

Richard Jomshof. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 Dec 2019 2019-12-02
E-post 1679

SVERIGE Statliga internat för problematiska elever och särskilda klasser för nyanlända. Det är två av de förslag som Sverigedemokraterna nu presenterar för att få ordning och reda i skolan.

Det är ”dags att inse att det vänsterliberala skolexperimentet misslyckats”, konstaterar Richard Jomshof (SD), partisekreterare och riksdagsledamot.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet målar han upp en bild av en skola i kris till följd av bland annat omkastningar i läroplaner och normkritisk pedagogik. Anmälningar om hot och våld ökar.

”När skolorna snart stänger för i år finns ingenting som tyder på att utvecklingen vänt. Tvärtom vittnar lärare om hur utvecklingen eskalerar, bland annat som en följd av den omfattande migrationen”, skriver Jomshof.

För att vända trenden vill Jomshof och hans parti återgå till en ”beprövad, traditionell och kunskapsorienterad skola – den skola många av oss vuxna minns”.

Läs även: SD bäst på lag och ordning – går om M

För det ändamålet presenterar partiet nu ett åtgärdspaket som bland annat inkluderar statliga internat för ”särskilt problematiska elever”. Det handlar om elever som utgör en risk för andra elever och lärare eller som har dömts för brott. Internatskolorna ska präglas av ”disciplinär pedagogik, tydliga regler och värdefostrande verksamhet”.

Ett annat förslag från SD är att nyanlända elever placeras i särskilda förberedande klasser eller skolor fram tills att de har lärt sig språket och inte blir ett störande inslag för övriga elever.

Partiet vill också låta skolor införa obligatorisk skoluniform. ”Det bör särskilt användas i skolor som har problem med elever som bär klädsel och attribut som anspelar på en kriminell livsstil eller manifesterar våldskapital, eller där kläder som statussymbol bidrar till en social splittring”, skriver Jomshof.

På sociala medier har utspelet mötts av starka reaktioner. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg ser likheter med Polen och Ungern.

 

Den tidigare domaren Krister Thelin tycker att åtgärdspaketet innehåller ”mycket klokt”.

 

Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, menar att SD bygger vidare på Liberalernas skolpolitik.

 

Många av de som kommenterar på Twitter drar paralleller till Nazityskland, fascism och stöveltramp. En av dem är kolumnisten Csaba Bene Perlenberg.

Läs även: Polisen om förnedringsrånen: ”De har långtråkigt”

Läs även: Nytt SD-rekord i Sentio – konservativa blocket får 191 mandat när L kollapsar

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag