SD skärper kravet på Thornbergs avgång

Bild: Nyheter Idag
  • Måndag 12 jun 2023 2023-06-12
E-post

Efter helgens blodiga skottlossning i Farsta där två personer sköts ihjäl medan ytterligare två personer skadades skärper Sverigedemokraterna nu kravet på att rikspolischef Anders Thornberg avgår.

– Det är ingen tacksam uppgift som rikspolischef att hantera det resultat vi ser av tidigare regering, men man måste vara uppgiften mogen. Jag tycker inte att rikspolischefen är det, säger Richard Jomsof (SD), riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justitieutskott, till Aftonbladet.

Jomshof kommer under måndagen kontakta regeringspartierna för att gemensamt bjuda in Thornberg till riksdagens justitieutskott.

– Jag vet att det finns ett växande missnöje inom Moderaterna. Många förslag vi lägger i Tidöavtalet kommer göra skillnad på djupet, men de ska utredas och ut på remiss. Det är en process. Jag vill ha beslut som gör skillnad här och nu, säger Jomshof.

Läs även: Springare: ”Thornberg är mångfalt sämre än Dan Eliasson”

Samtidigt säger Jomshof att våldet i grunden beror på andra saker än den sittande rikspolischefen.

– Situationen vi ser i dag är en följd av en förödande invandringspolitik, segregation och splittring. Man har inte kunnat ta emot de här människorna på rätt sätt, samtidigt har man haft en kriminalpolitik som inte varit förberedd på situationen. Det är en situation skapad av politiker och det är ingen tacksam uppgift för rikspolischefen, säger Jomshof och fortsätter:

– Men när jag fått möjlighet att ställa frågor till rikspolischefen om vad som behövs har jag inte fått några bra svar. Det här handlar inte bara om resurser, det handlar om hur man styr polisen och vad man prioriterar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag