SD: Skrota biståndet till länder som förföljer homosexuella

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 7 jul 2019 2019-07-07
E-post 2165

Skär ned eller avskaffa biståndet till stater som kriminaliserat homosexualitet, föreslår SD. Partiet vill också att Sverige ska rösta emot att homofientliga länder får förtroendeposter i FN, och att frågan ska tas upp när Sverige sluter nya handelsavtal.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid att Sverige bör minska eller helt dra in biståndet till länder som kriminaliserat homosexualitet.

Åkesson och Kronlid konstaterar att Sverige idag ger bistånd till flera stater som kriminaliserat homosexualitet, och menar att ”stater som förföljer, jagar och straffar människor på grund av deras sexuella läggning skall inte sponsras med svenska skattemedel”.

Man föreslår också att Sverige ska minska eller dra in sitt stöd till internationella organisationer som ”som inte tydligt står upp för homosexuellas rätt till liv och fysisk trygghet”, att det tillsätts ett eget sändebud för denna fråga, att Sverige ska rösta mot förtroendeposter i FN-organ för länder som kriminaliserat homosexualitet och att frågan ska tas upp när Sverige ingår nya handelsavtal.

Länder som kriminaliserat homosexualitet och får svenskt bistånd

Etiopien

Kenya

Liberia

Somalia (Dödsstraff)

Sudan (Dödsstraff)

Sydsudan

Tanzania

Uganda

Zambia

Zimbabwe

Afghanistan (Dödsstraff)

Bangladesh

Myanmar

Palestina: Olagligt på Gazaremsan, lagligt på Västbanken

Syrien

Läs även: Trump Twitterhyllar USA:s bögar och lesbianer – vill avkriminalisera homosexualitet i alla länder

Åkesson och Kronlid hänvisar även till att Trumps administration tidigare i år annonserade en global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet världen över, och bjöd in övriga länder att delta i den kampanjen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag