SD tappar stort i Aftonbladet/Demoskop – fortsatt blågul majoritet

Bild: Nyheter Idag
  • Lördag 13 nov 2021 2021-11-13
E-post

Sverigedemokraterna tappar stort i november månads mätning från Aftonbladet/Demoskop. Men en stor del av tappet går till Moderaterna, och det blågula blocket behåller en majoritet i mätningen där både Miljöpartiet och Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren. 

Sverigedemokraterna tappar hela 2,2 procentenheter i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Samtidigt ökar Moderaterna med 1,4 procentenheter.

– Vi ser att tappet väldigt tydligt går till Moderaterna, säger Demoskops VD Karin Nelsson till Aftonbladet.

Läs även: SD största parti i Sentio – S på tredje plats

M etablerar sig som ledande oppositionsparti i mätningen med 23,6 procent, vilket är nästan 5 procentenheter mer än SD som får 18,7 procent.

– De har fått mycket utrymme i debatten om hur man ska bekämpa brottsligheten. Sverigedemokraterna kanske har hamnat lite i skymundan, säger Karin Nelsson, som också pekar på att M även har varit ledande i frågan om de höga energipriserna.

– Moderaterna har varit tydligare, både kring sin inställning i kärnkraftsfrågan och drivmedelsfrågan, säger Nelsson till Aftonbladet.

Tack vare Moderaternas ökning behåller det blågula blocket med M, KD, SD och L en majoritet på 50,8 procent, mot 48,2 för det rödgröna blocket med S, C, V och MP.

Läs även: MP ökar i SVT/Novus – passerar KD

I bottenstriden under riksdagsspärren är Liberalerna hack i häl på Miljöpartiet efter att båda partier ökat sedan förra mätningen. Båda partier ligger emellertid kvar under spärren, med 3,4 procent för MP och 3,2 för L.

– Det är anmärkningsvärt att trots att frågan om miljö och klimat varit i fokus så gynnar det ändå inte Miljöpartiet, säger Karin Nelsson till Aftonbladet.

Aftonbladet demoskops mätning i november

Förändring sedan förra månaden inom parentes.

Socialdemokraterna. 27,0 (+ 0,3)

Moderaterna. 23,6 (+ 1,4)

Sverigedemokraterna. 18,7 (- 2,2)

Centerpartiet. 9,7 (+0,2)

Vänsterpartiet 8,1 (-0,5)

Kristdemokraterna. 5,3 (- 0,2)

Miljöpartiet. 3,4 (+0,4)

Liberalerna. 3,2 (+0,5)

Övriga. 1,0 (+ 0,2)

Undersökningen är gjord mellan 5-11 november 2021, omfattar 2 359 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.

Läs även: Kris för MP – utanför riksdagen i GP/Sifo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag