Kris för MP – utanför riksdagen i GP/Sifo

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Tisdag 19 okt 2021 2021-10-19
E-post

Centerpartiet och Miljöpartiet tappar i den senaste mätningen från GP/Sifo, i MP:s fall leder tappet till att partiet hamnar under riksdagsspärren. Socialdemokraterna ökar något i mätningen, men det gör också de blågula blockets partier Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Allt fler opinionsmätningar visar att Miljöpartiets väljarstöd ligger under riksdagsspärren på 4 procent. I den senaste mätningen från GP/Sifo tappar partiet 0,5 procentenheter och får 3,7 procent.

Läs även: Konservativ majoritet i Sentio – MP utanför riksdagen

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger till GP att det varit komplicerat för MP att regera tillsammans med de mycket större Socialdemokraterna.

– Här har de varit junior, och för att sitta kvar i regeringsställning har de tvingats kompromissa om miljö och migration, säger Hinnfors till GP.

Socialdemokraterna ökar med 0,5 procentenheter i mätningen och får 26,6 procent, men att regeringspartnern MP hamnar utanför riksdagen är inte det enda smolket i glädjebägaren för S.

Även Centerpartiet, som ingår i det rödgröna regeringsunderlaget, tappar 0,9 procentenheter och får 8,0 procent i mätningen, medan det blågula blockets partier Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna alla ökar, om än marginellt.

Johan Hinnfors tror emellertid att de stora konservativa partierna M och SD har nått vägs ände opinionsmässigt vad det gäller migration och kriminalpolitik, där partiernas hårda linje inte längre verkar ge ett ökat stöd.

Enligt Hinnfors kan M och SD behöva bredda sig under valrörelsen, vilket kan leda till problem med samarbetet efter valet.

– Då kan det potentiellt komma upp frågor där de har väldigt olika uppfattning. Skatter, bidrag, offentlig sektor. Pensioner. Det är tänkbara konfliktfrågor som jag tror att man är lite orolig för, säger Jonas Hinnfors.

Läs även: MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop

GP/Sifos väljarbarometer för oktober

Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 26,6 (26,1)

Moderaterna 21,9 (21,5)

Sverigedemokraterna 19,9 (19,6)

Vänsterpartiet 10,5 (10,6)

Centerpartiet 8,0 (8,9)

Kristdemokraterna 5,0 (4,7)

Miljöpartiet 3,7 (4,2)

Liberalerna 2,8 (3,0)

Övriga partier 1,6 (1,4)

Läs även: Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag