SD till motattack mot Löfvens utspel om blåbrun regering: ”Ovärdigt och pinsamt”

Henrik Vinge är inte imponerad av Stefan Löfven. Foto: svtplay.se samt Nyheter Idag
  • Söndag 1 maj 2016 2016-05-01
E-post

GÖTEBORG Under en presskonferens i samband med att statsminister Stefan Löfven skulle hålla sitt tal på första maj passade han på att gå till attack mot borgerligheten och Sverigedemokraterna. – Jag tror att alla LO-medlemmar vet att om man inte har en rödgrön regering, en socialdemokratiskt ledd regering, då har man en blåbrun regering, sa han till Aftonbladet.

När LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson höll tal på första maj i Malmö ägnade han stor energi åt att varna för Sverigedemokraterna, ett parti han kallar ”fascister”. Han gav även en rejäl känga till borgerligheten och förklarade att en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Även statsminister Stefan Löfven var inne på samma linje under söndagen. Under en presskonferens gick han till attack mot Moderaterna med anledning av vad som avslöjats genom de så kallade ”Panama papers”, alltså dokument som visar vilka individer som flyttar tillgångar till så kallade skatteparadis. Det rapporterar tidningen Aftonbladet.

– Det finns flera höga moderater med på listan över dem som har gömt oskattade pengar i paradis utomlands och Kinberg Batra har ännu inte tagit avstånd från det. Det är oerhört svagt.

Löfven: ”Alternativet till en rödgrön regering är en blåbrun regering”

Men det var inte Löfvens irritation över att de som tjänar pengar också försöker behålla sina pengar undan högskattesamhällen som Sverige. Precis som Thorwaldsson varnade Löfven för att det finns en tydligt och starkt regeringsalternativ om alliansen och Sverigedemokraterna slår sina påsar ihop, en allians han väljer att kalla ”blåbrun” regering.

– Jag tror att alla LO-medlemmar vet att om man inte har en rödgrön regering, en socialdemokratiskt ledd regering, då har man en blåbrun regering. Det är alternativet, säger han enligt Aftonbladet.

Stefan Löfven, som själv tidigare varit ordförande för LO-förbundet IF Metall, fick även draghjälp från sin kamrat Thorwaldsson när denne höll tal i Malmö. Och precis som Löfven valde han att klumpa ihop Moderaterna med Sverigedemokraterna.

– En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Anna Kinberg Batra, förklarade Thorwaldsson.

SD: ”Ovärdigt och pinsamt”

Men Sverigedemokraterna är inte imponerade av varken Thorwaldssons eller Löfvens retorik på första maj. När Nyheter Idag tar kontakt med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge förklarar säger han att statsministerns utspel är ”ovärdigt och pinsamt”.

– Ovärdigt och pinsamt av statsministern att i det här läget peka finger åt andra. Vårt största bekymmer just nu är att hans statsråd inte kan förmå sig själva att sluta skämma ut Sverige, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Indirekt syftar Vinge på dels Mehmet Kaplan som tvingats avgå från sin tidigare roll som bostadsminister, men även de skandaler som de senaste veckorna omgärdat både Åsa Romson och Gustav Fridolin samt utrikesminister Margot Wallströms klavertramp när det kommer till relationerna med Israel.

Nyheter Idag har sökt Moderaterna för en kommentar, utan resultat. Löfvens tal finns att se i efterhand på SVT Forum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag