SD välkomnar misstroende mot minister: ”Skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd”

Jonas Sjöstedt och Eva Nordmark. Bild: Nyheter Idag/Frankie Fouganthin
  • Fredag 6 Dec 2019 2019-12-06
E-post 480

V går ihop med SD, M och KD för att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om regeringen går vidare med privatiseringen av arbetsförmedlingen. Annelie Karlsson, gruppledare för S i riksdagen, säger att misstroendeförklaringen mot Nordmark kan leda till att regeringen avgår.

Vänsterpartiet står fast vid att man kommer söka stöd hos de övriga partierna i oppositionen och fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på grund av privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

– Vi kommer att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt i denna fråga, sade V:s partiledare Jonas Sjöstedt vid frågestunden i riksdagen på torsdagen.

M, KD och SD ställer sig bakom misstroendeförklaringen, vilket ger en majoritet i riksdagen för att fälla arbetsmarknadsministern.

– Vi ställer oss självklart bakom ett sådant misstroende och skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd, inklusive regeringschefen, säger Oscar Sjöstedt (SD) till Dagens Industri.

Läs även: Vänsterpartiet hotar fälla S-minister tillsammans med oppositionen

”Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredda att fälla en socialdemokratisk minister som tillträdde för knappt tre månader sedan” skriver Stefan Löfven genom sin pressekreterare Gösta Brunnander i ett SMS till Expressen.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson säger till Expressen att misstroendeförklaringen mot Eva Nordmark kan leda till att regeringen avgår.

– Ja, men det är klart att det är ett alternativ i detta läge. Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det nu. Och det är inte jag som ska uttala mig om det, det är en fråga för statsministern, säger Karlsson.

Läs även: Löfven om att oppositionen väckte misstroendeförklaring: ”Det är ett övertramp”

Amanda Sokolnicki, nyligen utsedd till politisk redaktör på Dagens Nyheter, kallar Vänsterpartiet för ”högerns nyttiga idiot” i en krönika på DN:s ledarsida på grund av partiets försök att fälla en socialdemokratisk minister.

På Aftonbladets ledarsida är Ingvar Persson kritisk till V:s försök att fälla arbetsmarknadsministern, som han kallar ”en usel idé”.

Persson menar emellertid också att Löfven inte kan ”blunda för att den arbetsmarknadspolitik som blivit resultatet av servettbudget och eftergifter åt Centern är på väg mot katastrof.”

På Twitter får V:s hårda linje stöd av flera vänsterradikala profiler.

Läs även: Sverigedemokraterna väcker misstroende mot Morgan Johansson (S): ”Inte förstått allvaret”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag