SD vill ha statlig kärnkraft

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0/Hans Blomberg/Vattenfall.se
  • Fredag 8 sep 2023 2023-09-08
E-post

För att få fart på byggandet av svensk kärnkraft föreslår Sverigedemokraterna att det bildas ett nytt, statligt kärnkraftsbolag, rapporterar Aftonbladet.

– Det skulle vara en bra lösning för att kunna snabba på processerna, säger Tobias Andersson, SD:s ordförande i riksdagens näringsutskott, till tidningen.

Det nya bolaget skulle kunna vara helt fristående, men kan också bli ett dotterbolag till statliga Vattenfall, som enligt Andersson fortfarande dras med ett motstånd mot kärnkraft i delar av organisationen.

– Det kommer man runt om det blir ett nytt bolag. Man får bort den organisationskulturella begränsningen, säger Andersson och fortsätter:

– Man pratar om affärsmässighet. Om rädslan är att investeringar i kärnkraft påverkar deras räntekostnader så är det en rimlig invändning. Men om det är en ursäkt för att man inte vill vara med i kärnkraftsbyggnation så är det en obstruktion mot regeringens energipolitik.

Att snabbt påbörja byggandet av ny, svensk kärnkraft var ett av regeringens viktigaste vallöften under en valrörelse som präglades av energikris och debatt om de tidigare rödgröna nedläggningarna av svensk kärnkraft.

Sedan den blågula valsegern har det emellertid gått trögt på kärnkraftsfronten. Bland annat har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari sagt att regeringen inte kommer beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft. Istället ska marknadsmässiga förutsättningar vara tillräckliga för att ny kärnkraft byggs i Sverige.

– Man får se till så att man skapar förutsättningar så att även Vattenfall ser det marknadsmässiga skälet till att också investera i ny kärnkraft i Sverige, sade Pourmokhtari till Aftonbladet.

Vattenfall gav emellertid Pourmokhtari svar på tal. I ett pressmeddelande sade Torbjörn Wahlborg, chef för Business Area Generation, att det behövs ett statligt kärnkraftsprogram för att Vattenfall ska vara villiga att investera i ny kärnkraft.

– Olika kraftslag har olika förutsättningar för att kunna utvecklas. Om en affärsmässig aktör ska investera i ny kärnkraft krävs att Sverige står bakom ett kärnkraftsprogram. Det kommer att finnas kostnader som behöver delas mellan aktörerna, sade Wahlborg och fortsatte:

– Man behöver nog bygga ett antal och inte enstaka reaktorer, det ger en positiv inlärningskurva och ökad kostnadseffektivitet. Att bygga ny kärnkraft är också en nationell prioritet och därför är det rimligt att man tänker i termer av ett kärnkraftsprogram.

Läs även: Vattenfall: Ny kärnkraft kräver statligt kärnkraftsprogram

Läs även: Pourmokhtari: Ingen order till Vattenfall attt bygga ny kärnkraft

Läs även: Regeringen backar om kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag