Vattenfall: Ny kärnkraft kräver statligt kärnkraftsprogram

Torbjörn Wahlborg och Forsmark 2. Bild: Vattenfall/Tommy Halvarsson/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 30 aug 2023 2023-08-30
E-post 0

Det kommer krävas ett statligt kärnkraftsprogram för att statliga energijätten Vattenfall ska vara redo att investera i ny kärnkraft, säger Vattenfalls chef för Business Area Generation Torbjörn Wahlborg. Beskedet är en näsbränna för miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari, som tidigare sagt att det kommer räcka med att skapa marknadsmässiga förutsättningar för att Vattenfall ska bygga ny kärnkraft i Sverige.

Trots att det är en av punkterna i Tidöavtalet, kommer regeringen inte beordra statligt ägda energijätten Vattenfall att bygga ny kärnkraft, har miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari tidigare sagt till Aftonbladet.

Istället för direktiv vill regeringen enligt Pourmokhtari skapa marknadsmässiga förutsättningar som gör att Vattenfall frivilligt bygger ny kärnkraft.

– Man får se till så att man skapar förutsättningar så att även Vattenfall ser det marknadsmässiga skälet till att också investera i ny kärnkraft i Sverige, sade hon till Aftonbladet.

Men nu tycks miljö- och klimatministern får mothugg – av Vattenfall själva. I ett pressmeddelande publicerat på tisdagen säger Torbjörn Wahlborg, chef för Business Area Generation, att det behövs ett statligt kärnkraftsprogram för att Vattenfall ska vara villiga att investera i ny kärnkraft.

– Olika kraftslag har olika förutsättningar för att kunna utvecklas. Om en affärsmässig aktör ska investera i ny kärnkraft krävs att Sverige står bakom ett kärnkraftsprogram. Det kommer att finnas kostnader som behöver delas mellan aktörerna, säger Wahlborg och fortsätter:

– Man behöver nog bygga ett antal och inte enstaka reaktorer, det ger en positiv inlärningskurva och ökad kostnadseffektivitet. Att bygga ny kärnkraft är också en nationell prioritet och därför är det rimligt att man tänker i termer av ett kärnkraftsprogram.

Pressmeddelandet publiceras med anledning av att Wahlborg tillsammans med Vattenfalls koncernchef Anna Borg och andra ur Vattenfalls företagsledning kommer åka till Kanada för att besöka utvecklare av kärnkraftteknik, energibolag och myndigheter.

Det planeras bli det första i en rad besök till ledande kärnkraftsländer, med avsikt att fördjupa kunskapen inför en kommande eventuell nybyggnad av kärnkraft i Sverige.

– Vattenfall vill investera i ny kärnkraft liksom andra fossilfria kraftslag. Vi är en aktör med erfarenhet, kompetens och tillgång till platser där det redan idag finns kärnkraft, säger Borg.

– Samtidigt har det inte byggts ny kärnkraft i Sverige på flera decennier. Syftet med resan är därför att fördjupa förståelsen för hur nybyggnation av kärnkraft ska kunna ske snabbt och effektivt, lärdomar, fallgropar, bakgrund till teknikval och regulatoriska förutsättningar. Vi kommer att titta både på SMR och storskalig kärnkraft, fortsätter hon.

Läs även: Pourmokhtari: Ingen order till Vattenfall att bygga ny kärnkraft

Läs även: Regeringen backar om kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag