SDF utropar seger mot IS

Turkiet anklagar kurdisk milis för sprängattentat.
  • Söndag 24 mar 2019 2019-03-24
E-post 11

BAGHOUZ IS har i praktiken besegrats,enligt Syrian Democratic Forces. Ett SDF-befäl säger till Al Jazeera att IS-terrorister kan ha tagit sig från platsen genom tunnlar.

Syrian Democratic Forces, som utkämpat den sista striden mot IS om staden Baghouz, uppger att IS slutligen besegrats, enligt Fox News.

”Baghouz är fritt och den militära segern mot Daesh har uppnåtts” skrev en talesman för SDF på Twitter. ”Daesh” är det arabiska namnet för IS, och betraktas som nedvärderande.

Läs även:  Jesper Söder om kontakten med terroristen Skråmo: ”Han sa att han hellre skulle döda sig själv och sina barn än att ge upp”

Fox News uppger att 60 000 IS-medlemmar deserterat sedan årets början, och att en stor del av dem hålls i läger. Syrian Democratic Force, som domineras av kurdiska YPG, begär stöd av USA för att upprätta en tribunal för att kunna åtala IS-medlemmar.

Talespersoner för SDF säger emellertid till Al Jazeera att hotet från IS ännu inte är helt över.

– Daesh kan gömma sig i grottor vid Eufrats strand öster om Baghouz och nära lägret. Dom grottorna kan vara förbundna med öknen i Irak eller Deir Az Zor genom tunnlar, vi vet inte, sade Ahmad Sultan Abu Araj, befälhavare för den arabiska truppen i SDF till Al Jazeera.

Läs även: Uppgifter: Skråmo är död

En av SDF:s fotografer säger till Al Jazeera att han pratat med IS-medlemmar tidigare i veckan, från bland annat Sverige.

– Många av dom sa att de aldrig skulle ge upp och att dom skulle komma tillbaka för de otrognas huvuden. Några sa att dom ångrade att dom anslutit till Daesh men att dom inte kunnat ta sig därifrån och stannat därför, säger Asmar al-Bahr.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag