Se nya SD-hånet mot feministerna

  • Söndag 8 jun 2014 2014-06-08
E-post 0

FALKÖPING Sverigedemokraternas riksdagskandidat Hanna Wigh från Falköping publicerade på söndagskvällen en bild i sociala medier där hon har rött läppstift och precis ska äta en varmkorv. – Jag visar vad feminism är, förklarar Wigh för Nyheter Idag.

Sommaren 2012 rasade en häftig debatt om en korvreklam på Tårtans gatukök i Simrishamn. På den aktuella reklambilden syns en kvinna med rött läppstift som precis ska äta en varmkorv, något som fick kommunens genuspedagog att bli förbannad.

– Det här är en sexualiserad bild. Ett praktexempel på en oreflekterad handling och på traditionellt könstänkande i syfte att locka kunder, förklarade Britten Dehlin, genuspedagog på Simrishamns kommun för Ystads Allehanda.

”Målade läppar som sluter sig kring den tjocka korven”

Förra korvbråket stannade inte vid Ystad Allehanda utan även Aftonbladet tog upp händelsen varpå korvbilden kom att diskuteras i flera medier. En av de som då kritiserade bilden var Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

– Jag tycker att den typ av sexuella budskap inte ska finnas i det offentliga rummet. Att alla ska gå och titta på de målade läpparna som sluter sig kring den tjocka korven, det är de anspelningarna som affischen sänder ut, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

”Jag visar vad feminism är”

Originalbilden från Tårtans gatukök kom även att bli mycket omtalad i sociala medier och vållde stor debatt. Nu kan Nyheter Idag visa att korvbilden fortfarande har en politisk laddning. På söndagskvällen publicerade Sverigedemokraternas riksdagskandidat på plats 14, Hanna Wigh, en bild på sig själv med samma motiv.

– Jag visar vad feminism är, förklarar Wigh för Nyheter Idag.

Hur menar du?

– Det är löjligt att det uppstår debatter kring om en kvinna äter något på en bild. Och om det må vara hänt att det råkar uppfattas som sexigt är frågan vad som är problemet med det. Att känna sig sexig kan vara en högst angenäm känsla.

Känner du dig sexig på korvbilden?

– Ha ha, korvbilden? Nej inte alls faktiskt. Klubban var nog lite sexig ändå, inte på grund av klubban kanske, utan att jag mer tyckte att det blev en snygg bild på mig.

Hanna förklarar vidare att hon tycker det är för mycket moraliserande och att tjejer måste få lov att vara snygga om de vill, utan att någon politiker ska lägga i sig med förmaningar om vad man får och inte får.

Kan du förstå att en sådan bild väcker reaktioner?

– Utifrån dagens politiska klimat och den förtryckande syn på kvinnlighet som råder, ja, avslutar Hanna Wigh.

Det är inte första gången som kvinnor engagerade i Sverigedemokraterna hånar viss typ av feminism, i synnerhet partiet Feministiskt Initiativ där Gudrun Schyman är partiledare. För några veckor sedan kunde Nyheter Idag avslöja att SD-kvinnor släppte en reklamfilm inför Europaparlamentsvalet som uppfattades som mycket sexistisk. Hanna Wigh är även engagerad i SD-kvinnor.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag