Se roboten 3D-printa en gångbro helt på egen hand

Framtiden. Illustration: MX3D
  • Torsdag 18 jun 2015 2015-06-18
E-post 53

NEDERLÄNDERNA Det nederländska företaget MX3D planerar att bygga en bro över en av Amsterdams många kanaler. Men istället för mer sedvanliga metoder för brobyggande tänker de låta en självgående robot 3d-printa bron alltmedan den själv färdas fram på samma bro.

Hittills har 3d-utskrivna föremål varit begränsade av storleken på skrivaren, men MX3D tar utvecklingen vidare. En industrirobot utrustad med en svets hettar upp metall till 1500 grader och kan sedan ”rita upp” vilka metallformer som helst i luften. Låt dem svalna och du har en metallkonstruktion.

När det kommer till att bygga en bro måste roboten även klara av att röra på sig och förankra sig själv i de delar som redan är färdiga så att den kan fortsätta ut över vattnet på väg till andra sidan. Samtidigt skall den vara helt självgående och alltså inte behöva manuell kontroll. Den exakta platsen för bro-utskriften är inte fastställd men det skall presenteras senare i år. Byggandet beräknas ta två månader och skall vara färdigt under 2017.

Även om det nu endast rör sig om en mindre bro för fotgängare markerar det här projektet en förändring i hur vi tänker på 3d-skrivare. Vi har tidigare sett exempelvis 3d-utskrivna hus, men då har det handlat om att delarna är tillverkade av i en 3d-skrivare för att sedan monteras manuellt. Nu kan plötsligt hela konstruktioner tillverkas av robotar på plats. No assembly required.

Bakom projektet finns flera tunga sponsorer, som Autodesk, utvecklare av bland annat de populära 3d-programmen Maya och 3ds max, och svensk-schweiziska ABB, som tillverkat den industrirobot som används.

Nedan en video som presenterar projektet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag