Seger för Viktor Orbán i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: European People's Party
  • Måndag 9 apr 2018 2018-04-09
E-post 536

UNGERN Viktor Orbáns invandringskritiska parti Fidesz tog hem parlamentsvalet på söndagen och fick nära hälften av rösterna.

Fidesz fick 49 procent av rösterna och efter att ha segrat i de flesta enmansvalkretsar beräknas partiets koalitionsregering få 133 av parlamentets 199 platser. Med en sådan majoritet kan den på egen hand skriva om landets grundlagar, rapporterar Sveriges Radio.

SVT har inför valet rapporterat att ”folket är delat” och att bara 40 procent vill ha kvar Orbán. Dessa förväntningar verkar alltså ha kommit på skam.

– Ett stort slag är bakom oss, vi har tagit en övertygande seger. Vi har skapat oss möjligheten att försvara Ungern, sade Viktor Orbán sent på söndagskvällen till sina anhängare.

Fridolin gjorde besök

– Nu vill vi att han ska fortsätta alla bra saker han börjat med och vi vill att han skyddar oss från invandring, vi vill bevara vår kultur, vår religion, vår identitet, sade Budapestbon Ildiko.

Valkampanjen har fokuserat på just invandringsfrågan och Orbán har lovat att rädda Ungern från att bli ett invandringsland. Situationen i Sverige har använts som ett slagträ i debatten för att visa vilka effekter okontrollerad invandring från tredje världen får.

Utbildningsminister Gustav Fridolin åkte nyligen till Ungern för att bättra på Sverigebilden. Då sa han till exempel att det inte finns några no go-zoner i Sverige och att integrationen går allt bättre.

Läs även: Fridolin försvarar Sverigebilden i ungersk media – förnekar no go-zoner: ”Det finns inga sådana”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag