Sentio: Majoritet stöder att stänga moskéer

Bild: Nyheter Idag/Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 6 dec 2023 2023-12-06
E-post 0

Jimmie Åkessons utspel om att kunna konfiskera och stänga moskéer som sprider extremism har fått hård kritik, främst från politiker och debattörer. En ny opinionsundersökning som Sentio gjort för Riks visar emellertid att 60,5 procent av svenskarna stödjer Åkessons förslag, rapporterar Samtiden.

Endast 17,4 procent håller inte med Åkesson om att moskéer som sprider extremism ska kunna stängas, medan 22,1 procent är osäkra.

Lägst är stödet för att stänga moskéer bland de som sympatiserar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men även i de grupperna är stödet relativt stort: 36 procent av vänsterpartisterna och 33 procent av miljöpartisterna håller med om att moskéer som sprider extremism ska kunna stängas, medan 39 procent respektive 36 procent är mot.

Mer överraskande är att hela 48 procent av de socialdemokratiska väljarna håller med Jimmie Åkesson, medan endast 27 procent är mot. Mest splittrade är Centerpartiets väljare, där 41 procent tycker att moskéer ska kunna stängas medan 41 procent inte tycker det.

Sentio har även ställt frågan ”Känner du någon oro för islam?”, där 47,2 procent svarade ”ja”, 37,0 procent svarade ”nej” och 15,8 procent är osäkra.

Bland partisympatisörer är oron för islam minst bland Vänsterpartister, där endast 26 procent känner oro för islam medan 65 procent inte gör det. Bland S-väljarna känner en tredjedel oro för islam, medan 55 procent inte gör det.

Läs även: Åkesson vill konfiskera och riva moskéer

Läs även: Demirok: ”Åkesson ett säkerhetshot”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag