Sentio: SD tappar mer än ett helt KD i opinionen

Jimmie Åkesson (SD)
  • Onsdag 10 maj 2017 2017-05-10
E-post 807

SVERIGE Hela Kristdemokraternas stöd i opinionen. Så mycket tappar Sverigedemokraterna i senaste opinionsmätningen från Nyheter Idag / Sentio. Men den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att partiet trots det har anledning att vara nöjda.

I april kunde Nyheter Idag berätta att Sverigedemokraterna slog nytt rekord i en opinionsmätning från Sentio med otroliga 27,2 procent. Nu har rekordsiffrorna korrigerats och det rejält. I mätningen för maj månad tappar SD fyra procentenheter till 23,2 procent. Det är mer stöd än ett helt KD, som endast får 2,5 procent av stödet i mätningen.

Tappet om fyra procent, en förändring som är utanför den statistiska felmarginalen, motsvarar nästan hela Miljöpartiet som når 4,1 procent i mätningen. Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsveraten Stig-Björn Ljunggren och han tycker inte att tappet är något märkvärdigt.

– För det första måste man ha siffror flera mätningar i rad för att kunna säga något bestämt.

– Det andra är att en sån här tillbakagång är inget de behöver vara ledsna över. Om de har ungefär 23 procent kan de vara väldigt glada, säger han.

De senaste valen har SD i princip fördubblat sitt stöd efter varje val. Om den trenden håller i sig bör SD landa någonstans mellan 25 och 26 procent.

– Om de kommer i närheten av något som liknar en till fördubbling tror jag att de är väldigt glada. De håller på att rita om den politiska kartan.

PLUS: Ta del av alla siffror i mätningen från Sentio – Bara på Nyheter Idag!

I övrigt är det små förändringar i opinionen. Moderaterna ökar med 2,1 procent, men det är samtidigt en förändring som ligger innanför den statistiska felmarginalen.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 5 och 8 maj. Totalt har 1001 personer intervjuats varav 753 uppgett partipreferenser.

Mätningen för maj månad — aprilmätningen inom parentes

Moderaterna 17,9 (15,8)
“Liberalerna” 4,8 (4,8)
Centerpartiet 10,6 (8,7)
Kristdemokraterna 2,5 (3,7)

Socialdemokraterna 24,0 (23,3)
Vänsterpartiet 8,1 (7,2)
Miljöpartiet 4,1 (4,8)

Sverigedemokraterna 23,2 (27,2)

Fi 2,6 (2,2)
Piratpartiet 1,3 (1,0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag