Simförbundets ordförande får gå efter slöjkritik – idrottsministern (MP): ”Inte orimligt”

Barn i slöja, idrottsminister Amanda Lind (MP) Foto: Riksdagen/Flickr
  • Fredag 15 feb 2019 2019-02-15
E-post 3972

STOCKHOLM Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson tvingades bort efter uttalanden om att det var fel av Riksidrottsförbundet att visa barn med slöja på bild. Något stöd från färska idrottsministern Amanda Lind (MP) får hon inte. – Det är uppenbart att uttalandena som hon gjorde inte har stöd varken i styrelsen eller i förbundet. Det är inte orimligt att hon avgår, säger Amanda Lind till TT.

Ulla Gustavsson lämnade sitt uppdrag efter kritik som uppstod efter ett Facebookinlägg och en intervju med Aftonbladet om en bild som Riksidrottsförbundet, RF, använt sig av där en slöjklädd flicka skjuter luftgevär.

– RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld, sade Ulla Gustavsson.

Läs även: Heberlein: Slöja på barn får aldrig normaliseras

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind är även idrottsminister. Hon tycker inte att det är orimligt att Gustavsson avgår för Facebookinlägget och uttalandena i Aftonbladet.

– Det är uppenbart att uttalandena som hon gjorde inte har stöd varken i styrelsen eller i förbundet. Det är inte orimligt att hon avgår, säger Amanda Lind till TT.

Lind tycker att det är ”självklart” att alla barn – även barn med slöja på, ska kunna synas på bild.

– Jag har följt debatten och min syn är att det är självklart att alla barn och unga som idrottar i Sverige också ska kunna synas på bild. Det här utan att kommentera det enskilda fallet, säger Lind.

Amanda Lind kom tidigt i blåsväder som minister efter att hon tackat Mehmet Kaplan i ett Instagraminlägg tillsammans med andra tidigare miljöpartistiska ministrar.  Kaplan avgick som bostadsminister efter att det framkommit att han haft samröre med extrema, fascistiska och islamistiska turkiska rörelser. Det har även framkommit att hon som partisekreterare aldrig har fördömt Kaplan, som ej heller blev utesluten ur Miljöpartiet.

Läs även: Amanda Lind om Kaplan 2016: ”En demokrat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag