Simon Wiesenthal Center: DN-teckningen ”skulle framkalla tårar av glädje från nazisternas propagandachef”

  • Tisdag 22 nov 2016 2016-11-22
E-post

STOCKHOLM Nu möter Dagens Nyheter blytung internationell avsky för den antisemitiska teckning som publicerats. Den ”skulle framkalla tårar av glädje från nazisternas propagandachef Julius Streicher” lyder ett utlåtande om DN-teckningen från internationellt erkända Simon Wiesenthal Center. Men i Sverige väljer Svenska kommittén mot antisemitism att mer eller mindre ta teckningen i försvar.

Kritiken mot Dagens Nyheters publicering av en antisemitisk teckning är blytung från det internationellt respekterade Simon Wiesenthal Center. I ett uttalande på Simon Wiesenthal Centers hemsida beskrivs den omdiskuterade teckningen i Dagens Nyheter som antisemitisk.

– Den ondska, som är antisemitismen som den här teckningen skriker rakt ut, skulle framkalla tårar av glädje från nazisternas propagandachef Julius Streicher, säger rabbi Abraham Cooper från det internationellt respekterade Simon Wiesenthal Center.

På teckningen syns en chassidisk jude tillsammans med KKK och israelisk militär bära fram Donald Trump och Benjamin Netanyahu i en bärstol. På så sätt sprider DN bilden av att judar och Ku Klux Klan samarbetar för att lyfta fram Trump och Netanyahu.

Peter Wolodarski: ”Inte antisemitism”

Men trots en massiv kritik, som Nyheter Idag tidigare rapporterat om, menar chefredaktör Peter Wolodarski på Dagens Nyheter att det inte handlar om en antisemitisk teckning. Han tar stöd av idéhistorikern Henrik Bachner i den bedömningen.

Men rabbinen Dan Korn förklarade häromdagen för Nyheter Idag vad det är med teckningen som gör den antisemitisk.

– Det mest antisemitiska med teckningen är den klassiska sammanställningen av KKK med judar. Trots att alla vet att KKK är antisemiter ingår det i vänsterns antisemitism numera att sammanställa judar med rasister.

SKMA tar DN i försvar

Ännu märkligare är hela skandalen som omger Dagens Nyheter då Svenska kommittén mot antisemitism i två olika uttalanden på Facebook väljer att ta Dagens Nyheter i försvar.

”Tolkningen att bilden angriper judar som kategori eller likställer judar med Ku Klux Klan är långsökt. Platsen är uppenbarligen Israel och i fokus för kritiken står Israels regering. En rimlig tolkning är att de flesta som bär fram Netanyahu och Trump ska representera partier som ingår i den israeliska regeringen, däribland nationalreligiösa och ortodoxa partier. En rimlig tolkning är också att en företrädare för Ku Klux Klan finns med för att påminna om de högerextrema, antisemitiska grupper som stöder Trump”, skriver SKMA bland annat på Facebook.

Men i kommentarsfältet är det flera kritiker som inte håller med SKMA i deras bedömning. De är snarare inne på samma linje som det internationellt respekterade Simon Wiesenthal Center.

”Jag delar inte er analys, bilden är grovt demoniserande, inte bara av staten israel utan även av judar som etnisk grupp. Den spär på gamla antisemitiska stereotyper och grupperar ihop judar och staten Israel med högerextrema element, ett inslag som blivit allt för vanligt och som uppenbart syftar till att urvattna historieskrivningen kring förintelsen och försöka ikläda judar i bödlarnas roll. Er hållning är inte impopulär. Den är flat och vinklad”, skriver en Facebookanvändare till SKMA.

Simon Wiesenthal-centret skapades grundades med målsättningen att verka för de mänskliga rättigheterna, med särskild fokus på antisemitism. Centret har tidigare kritiserat Sverige på grund av ett uttalande från politikern Björn Söder (SD).

Även Israels ambassadör Isaac Bachman är djupt kritisk till publiceringen av teckningen. På Facebook utvecklar han sina kritik mot Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag