Sis-hemmen granskas efter rymningarna

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 1 jun 2023 2023-06-01
E-post

Efter vårens uppmärksammade rymningar kommer nu Sis-hemmen att genomgå en granskning. Det skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

– Att tvångsomhänderta barn och unga på låsta institutioner är en av de mest ingripande åtgärder som samhället kan vidta. Därför är det mycket angeläget att granska den vård och behandling som ges vid de särskilda ungdomshemmen, säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Omkring 1 100 minderåriga får varje år tvångsvård på Sis ungdomshem. Men trots att mycket och ibland omfattande kritik har riktats mot verksamheten från en rad olika håll har det enligt Riksrevisionen inte gjorts särskilt mycket uppföljning på hur uppdraget utförs.

Därför genomför man nu en granskning av verksamheten.

”Granskningen ska svara på om barn och ungdomar som är intagna på SiS särskilda ungdomshem får en effektiv vård och behandling. Granskningen gäller endast placeringar som gjorts med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)”, skriver Riksrevisionen.

Riksrevisionens pressmeddelande kom på onsdagen, samma dag som nyheten om att ungdomshemmet Nereby utanför Göteborg, varifrån två misstänkta tonåriga skyttar flydde tidigare i våras, tar bort den taggtråd de satt upp efter rymningarna. Detta eftersom den riskerar att skada andra rymlingar, rapporterar P4 Göteborg.

Läs mer: Ungdomshem tar bor taggtråd – rymlingar kan skada sig

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där flera skriver sarkastiska eller kritiska kommentarer om beslutet.

Läs även: Sis-hemmen i stabsläge efter rymningar – nu väntar ”drastiska åtgärder”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag