Sjukvårdskrisen fortsätter – Ännu ett BB kan stängas ner

Foto: Faksimil Google Maps
  • Måndag 20 feb 2017 2017-02-20
E-post 234

HUDIKSVALL BB i Hudiksvall kan komma att stängas i sommar eftersom Region Gävleborg misslyckats med rekryteringen av barnmorskor. Närmaste BB blir i Sundsvall eller Gävle, åtta respektive tretton mil bort. Vårdförbundets ordförande Anna Bergström fick inget veta.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om den pågående ockupationen av BB i Sollefteå där landstingspolitikerna bestämde sig för att lägga ned förlossningsvården i hopp om att spara in 15 miljoner kronor – samtidigt som de spenderar dubbla summan på 20 landstingschefers lönekostnader. Resultatet väntas bli att gravida mammor tvingas föda barn i bilen längs med Norrlands motorleder.

Nu kan ännu ett BB i Norrland stängas ner, nämligen Hudiksvalls BB. Stängningen av förlossningsvården i Hudiksvall tycks dock enbart bli temporär under veckorna 25 och 28. Anledningen till den temporära stängningen av Hudiksvalls BB är den nationella bristen på barnmorskor.

– Vi har sett att det har blivit tuffare och tuffare. Nu har vi tagit fram en planering om hur vi ska kunna lösa detta på ett bättre sätt. Förslaget är att stänga mellan veckan 25 och 28 på Hudiksvalls förlossning. Riktigt hur det ska se ut får vi jobba fram med personalen under våren, säger verksamhetschefen för kvinnosjukvården, Ingela Högerås till SVT Gävleborg.

– Personalen har haft en jobbig situation på båda ställena under flera år med att kunna ha semster. Det har varit övertid och beordringar varje år.

Vårdförbundet och berörd personal fick inget veta

Till nyhetssajten Aktuellt Fokus berättar Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, att förslaget kommer som en chock.

– Kommer precis från ett möte med medlemmarna på förlossningsavdelningen. De är lika tagna på sängen som vi i facket.

– Arbetsgivaren har gjort färdigt ett förslag utan samverkan med oss i Vårdförbundet eller berörd personal.

– Förslaget kommer ge stora konsekvenser för gravida i Hudiksvall som kommer få lång väg till närmsta BB.

Sundsvalls Sjukhus väntas nu ta emot gravida mammor som rest långväga från såväl Sollefteå som Hudiksvall vilket kommer resultera i ett extra högt tryck på förlossningsvården. Detta förutsätter att de gravida mammorna överlevt bilfärderna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag