Skandalministerns fräcka maktspel: Kräver ”Soffans” avgång

Foto: Riksdagen/Wikipedia
  • Måndag 11 feb 2019 2019-02-11
E-post 483

GÖTEBORG Hon var tillsammans med Anders Ygeman den minister som fick hårdast kritik av KU efter Transportstyrelseskandalen och fick också på ett förödmjukande sätt lämna regeringen i förtid. Men Anna Johansson har behållit det tunga uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg. Nu leder hon ett internt kuppförsök mot partiets oppositionsråd och gruppledare Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, avslöjar Göteborgs-Posten.

Anna Johansson (S) avgick som infrastrukturminister efter Dagens Nyheters avslöjande om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Skandalen bestod i att sekretessbelagda register blev öppna för icke säkerhetsprövade utländska tekniker när Transportstyrelsen bytte IT-leverantör. Bland annat kan hemliga identiteter ha röjts för främmande makt. Det hela fortlöpte trots att Säpo slog larm.

Läs även: Ann Heberlein: Danmark har gett upp idén om mångkultur

Anna Johansson har påstått att hon aldrig fick denna information. Det har bevisats att hennes statssekreterare blivit informerad vid minst tre tillfällen.

Johansson, tillsammans med dåvarande inrikesministern Anders Ygeman, fick hårdast kritik av konstitutionsutskottet och båda lämnade regeringen. Ygeman är numera tillbaka i regeringen som energi- och digitaliseringsminister. Inte heller Anna Johansson behövde pensionera sig från politiken. Hon var förstanamn för S till riksdagen från Göteborg inför valet 2018 och även ordförande för S i Göteborg.

Nu har hon kommit på kant med den andra stora S-profilen i Göteborg – Ann-Sofie Hermansson som är oppositionsråd och gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige. När Anneli Hulthén avgick som toppnamn för S lokalt i Göteborg backade Anna Johansson upp Ann-Sofie Hermansson som ny ledare. Nu har känslorna svalnat. Göteborgs-Posten avslöjar att Johansson fått med sig den övriga styrelsen på att kräva Hermanssons avgång.

– Jag kan bekräfta att det stämmer, säger Hermanssons pressekreterare Lisa Nylén till Göteborgs-Posten.

Anna Johansson uttalar sig inte själv i artikeln utan det är en Håkan Linnarsson, ledamot i styrelsen, som uttalar sig. Han förklarar att det är brister i ”arbetsmiljön” och nämner olika värdeord som ”tillit” och ”trygghet”.

Hermansson anklagas för att undanhållit information från övrig styrelse.

– Styrelsen upplever att de är motarbetade och att de inte fått information om olika sakfrågor. Hon har velat hålla styrelsen utanför, säger Linnarsson.

Formellt är det S:s distriktskongress senare i vår som kan avsätta Hermansson. Linnarsson tycker att Hermansson borde avgå självmant.

På sociala medier har konflikten redan börjat kommenteras.

Liberale profilen och skribenten Csaba Bene Perlenberg konstaterar kort: ”Rosornas krig”.

 

Jörgen Fogelklou, SD i Göteborg, konstaterar att Hermansson är det vettigaste S haft i Göteborg på länge.

 

Alexander Hallberg tror på Hermansson.

 

Twitteranvändaren Ann erbjuder ett annat perspektiv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag