Skärpt straff för ambassadanställd som underlättade människohandel

Amira Chamdin och den dömde människosmugglaren Lester Amarh-Kwantreng. Bild ur förundersökningen.
  • Fredag 22 jan 2021 2021-01-22
E-post 1359

STOCKHOLM Hovrätten dömde idag Amira Chamdin, tidigare migrationshandläggare på Sveriges ambassad i Nigeria, för 73 fall av grovt tjänstefel till ett års fängelse. Som ansvarig för viseringar till Schengenområdet hjälpte hon en känd människosmugglare att få sina kunder till Europa.

Under 2014 hade Amira Chamdin tjänstledigt från sin tjänst på Migrationsverket för att arbeta åt utrikesdepartementet som andre vice ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Abuja i Nigeria. Där var hon ansvarig för viseringsärenden, och efter att hon börjat umgås med den ghananske affärsmannen Lester Amarh-Kwantreng – senare dömd i Tyskland för människosmuggling – började hon godkänna visumansökningar från ghananska medborgare på löpande band trots att deras ansökningar borde ha rest många frågetecken, som hur en lågavlönad ghanan förväntades spendera tiotusentals kronor på en semesterresa till Sverige.

Nyheter Idag har tidigare granskat fallet i en längre artikel.

Läs mer: Underlättade människohandel från ambassaden i Nigeria – döms men slipper straff

I tingsrätten dömdes Chamdin endast för 23 fall av tjänstefel av normalgraden, för vilket straffet blev villkorlig dom. Hovrätten gör en annan bedömning och fäller henne för 73 fall av grovt tjänstefel. Straffet blir ett års fängelse. Hovrätten skriver:

”[Chamdin] måste anses allvarligt ha missbrukat sin ställning när hon felaktigt har fattat beslut om att bevilja Schengenviseringar. (…) Det anförda, liksom den omständigheten att Amira Chamdin har låtit ett jävsförhållande påverka handläggningen av ärendena, medför att de gärningar som Amira Chamdin har gjort sig skyldig till sammantaget måste bedömas som grova tjänstefel.”

Chamdins företrädare på posten, som i efterhand granskat flera av hennes ärenden, har uttalat att hon i ett flertal fall inte bara borde ha avslagit ansökan utan även ha kontaktat Nigerias myndighet för människohandel. Hovätten skriver att även om det inte är bevisat att människohandel förekommit i något av ärendena ”kan det konstateras att Amira Chamdins agerande i vart fall har medfört ökade risker för detta.”

I utredningen framgår att en ung kvinna uppger att hon med hjälp av viseringen utfärdad av Chamdin rest till Belgien för att arbeta som prostituerad.

– [Kvinnan jag hamnade hos] sade åt mig att jag måste gå på gatan som prostituerad. Jag ville vägra men hon sade åt mig att jag måste göra det eftersom jag måste betala tillbaka pengarna. Var tionde dag samlade hon in pengar från alla flickor. Jag måste betala 150 euro i hyra och 200 euro för ståplatsen, och sedan måste jag dessutom betala mina skulder för resan, berättar den unga kvinnan i förhör.

Om ett par veckor inleds rättegången mot en tidigare anställd vid ambassaden i Islamabad i Pakistan, likaså misstänkt för att på felaktiga grunder ha utfärdat en rad viseringar för afghanska medborgare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag