Skattefinansierade Malmö Pride kallsinniga till SD: ”Vi är inte intresserade av ha dem med”

Foto: Flickr - Guillaume Paumier
  • Fredag 12 jul 2019 2019-07-12
E-post 3131

MALMÖ Organisationen bakom Malmö Pride – som fått skattepengar för arrangemanget – har inget intresse av att alla partier i Malmö ska delta. Värdegrunden hos Sverigedemokraterna ifrågasätts av arrangören. ”Jag ser det som mycket som mycket svårt att inkludera dem i festivalen”, skriver projektledaren Gudrun Hauksdottir i ett mejl till Nyheter Idag.

Organisationen bakom Malmö Pride har inför årets festival och pridetåg fått ett kommunalt bidrag på 1,8 miljoner kronor. Skattepengarna går även till förberedelser inför ett deltagande i World Pride 2021. Malmö Pride har varit konkursmässiga och tidigare festivalgeneralen fick sparken.

Läs mer: ”Såpbubbelmaskin” och tatueringar när polisen deltar på Malmö Pride

Trots att Malmö Pride delvis är finansierat med skattemedel meddelar festivalen att de ser det svårt att ha med Sverigedemokraterna.

”Sverigedemokraterna har inte visat intresse för Pride och vi är inte intresserade av att ha dem med, då deras politik och värderingar strider mot Prides principer och värderingar. Eftersom frågan inte har kommit till oss har vi däremot inte fattat något beslut i frågan, utan det handlar om en allmän hållning och djupt skilda agendor och värderingar”, skriver projektledaren Gudrun Hauksdottir i ett mejl till Nyheter Idag.

Hauksdottir förklarar att det handlar om värdegrund.

”En förutsättning för att vara samarbetspartner eller sponsor till Malmö Pride är att stå bakom Malmö Prides värdegrund och målsättning om alla människors lika värde och att förbättra situationen för HBTQIA-personer. Detta är ju ingenting som Sverigedemokraterna stämmer in på vilket gör att jag ser det som mycket som mycket svårt att inkludera dem i festivalen”, skriver hon.

Sverigedemokraterna var det enda parti som röstade nej när beslutet togs i kommunstyrelsen i Malmö att ge Malmö Pride bidrag.

– Pride har mer och mer blivit en politiserad organisation som ofta favoriserar vissa partier och vänder sig mot andra. Vi ser ingen anledning till att bevilja skattemedel till organisationer som ägnar sig åt att smutskasta bland annat vårt parti, sade Magnus Olsson, kommunalråd för Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

– Skattepengar ska gå till en kommuns kärnverksamhet. Inte till den här typen av evenemang som dessutom politiserats, uppger Magnus Olsson till Nyheter Idag.

Några planer på att partiet ska delta i Malmö Prides parad har inte funnits.

I årets Malmö Pride kommer som Nyheter Idag tidigare berättat Malmöpolisen delta med såpbubbelmaskin, pickuptruck och musik från högtalare. ”Pridetatueringar” och t-shirts ska också delas ut.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag