Skenande bränslepris kassako för staten

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 30 maj 2022 2022-05-30
E-post 150

Trots skattesänkningar på drivmedel kommer staten tjäna mer på bränsleskatter i år än förra året, visar en granskning som motorsajten Carup har gjort.

I november förra året gick Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ihop om ett budgetförslag med en skattesänkning på bensin och diesel med 50 öre per liter. Förslaget fick stöd i riksdagen och började gälla den 1 maj i år.

Sedan dess har regeringen presenterat ett förslag som sänker skatten på bensin och diesel med omkring 1,30 kronor och ska börja gälla från den 1 juni. Enligt regeringens pressmeddelande beräknades kostnaden för skattesänkningen till 3,7 miljarder kronor.

Men enligt Carup har prisutvecklingen i praktiken tvärtom inneburit en vinst för statskassan, trots skattesänkningarna. Detta på grund av att momsen på 25 procent ligger kvar, och ger staten en vinst på 666 miljoner kronor jämfört med förra året på de sammanlagda bränsleskatterna.

Läs även: Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag