Skenande elpris bakom värsta inflationen sedan 1993

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 14 dec 2021 2021-12-14
E-post 36

Inflationen i Sverige var 3,6 procent i november enligt nya siffror från SCB, som pekar ut de skenande elpriserna som den viktigaste orsaken till inflationen, rapporterar Svenska Dagbladet. Även det stigande priset på drivmedel bidrar till inflationen enligt SCB.

Dessutom väntas inflationen bli ännu högre i december, då elpriserna nått nya rekordnivåer, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Nu är vi bara halvvägs igenom december, men det kan bli en dubbelt så stor effekt jämfört med november. Så vi kan ha en inflation som närmar sig 4 procent i december.

Läs även: Dyrare tomater när elpriserna skjuter i höjden

År 1993 berodde inflationen på att den svenska kronan devalverats efter att den fasta växelkursen övergivits, vilket ledde till att varor från utlandet ökade i pris.

– Varenda pryl från utlandet blev dyrare. När kronan tappade i värde visste vi att vi skulle få ökad inflation. Men vi visste också att det var tillfälliga effekter och kunde ta det ganska lugnt, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till SvD.

Även Bergqvist menar att elpriset är den främsta orsaken till inflationen, men pekar också på pandemins effekter.

– Vi har förmodligen underskattat varuefterfrågan i världen. Med pengar som hushållen har haft så har efterfrågan runt om i världen blivit så hög att det blivit brist på varor och sedan finns det störningar i produktionen. Det leder till prisuppgångar.

Läs även: Skyhöga elpriser under sommaren: ”Vet flera företag som valt att flytta från Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag