Skenande kostnader för svenskarna – då ger UD rekordstöd till fattiga länder

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 2 jul 2022 2022-07-02
E-post 896

Utrikesdepartementet har beslutat om ett rekordstöd på 9,2 miljarder kronor till Världsbankens fond för låginkomstländer (IDA), meddelar UD i ett pressmeddelande.

– Sverige gör nu ett rekordstort bidrag på 9,2 miljarder kronor till IDA, när behoven är som störst och över 100 miljoner människor fallit in i extrem fattigdom under pandemin, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Över en tredjedel av bidraget ska gå till klimatåtgärder med prioritet på att stärka krisberedskap och motståndskraft inför framtida kriser som klimatrelaterade katastrofer, hunger och pandemier.

– Stödet genom IDA är centralt för att bemöta de många parallella globala kriser som drabbar de fattigaste värst, inklusive klimatförändringar, krig och konflikter, ökad skuldbörda och krisen i global livsmedelsförsörjning, säger Ernkrans.

Läs även: MP vill tokhöja biståndet

Samtidigt drabbas svenskarna av den högsta inflationstakten sedan 90-talet med skenande priser på bland annat el, drivmedel och mat. På Twitter konstaterar skriver kontot Ninnis Tankar att ”massor av skötsamma svenskar kommer hamna hos kronofogden” på grund av konstnadsökningarna.

”Istället för att underlätta för dessa genom att slopa/minska skatter och reduktionsplikten så leker regeringen god med våra pengar” skriver kontot.

Läs även: Sveriges bistånd till Afghanistan kritiseras: ”Mer beroende av externa intäkter än av inhemska”

Läs även: Mathiasson: Jordaniens kung köpte slott för svenska biståndspengar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag