MP vill tokhöja biståndet

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Onsdag 27 apr 2022 2022-04-27
E-post 529

Miljöpartiet vill höja biståndet med hela 25 procent, från 1 procent av BNI till 1,25 procent, rapporterar TT. MP:s språkör Per Bolund, tidigare miljö- och klimatminister, hänvisar till hot om hungersnöd på flera platser i världen.

– Vi ser att krisen i världen bara växer och vi ser att det är på väg mot storskalig hungersnöd i Afghanistan, Jemen, Etiopien och på Afrikas horn, säger Bolund till TT.

Läs även: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Därför vill MP höja biståndet från 1 till 1,25 procent av Bruttonationalinkomsten, vilket skulle innebära ytterligare cirka 13 miljarder kronor till en sammanlagd summa på  över 60 miljarder kronor.

– Vi ser att vi är i en så akut kris. Det är en akut situation vi inte har sett maken till på lång tid, säger Bolund till TT.

Utsikten för att MP ska få gehör för sitt förslag får bedömas som liten, då regeringen har föreslagit att tio miljarder kronor ska tas från det svenska biståndet för att istället användas till det svenska flyktingmottagandet från Ukraina.

Läs även: Inga pengar till ukrainska flyktingar: ”Vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende”

Läs även: Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag