SKL varnar för stora nedskärningar i välfärden – äldre kan få tillsyn genom kameror

Bild: Public domain
  • Måndag 16 sep 2019 2019-09-16
E-post 1222

SKL varnar för att krisande kommuner kommer att behöva göra stora nedskärningar i välfärden och ”tänka om helt och hållet kring vilken service man erbjuder”. Som exempel på nedskärningar nämns att äldre kan få tillsyn genom övervakningskameror istället för personal, och att skolelever har mer utbildning på videolänk.

På torsdagen hade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ett möte för kommunala ekonomichefer från hela landet. Mötet visade på ett ”mycket besvärligt läge” säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till Expressen.

– I många av de mindre kommunerna har man det jättesvårt att få ihop ekonomin och på många håll är det också ett svårt politiskt läge, säger Walllenskog.

Enligt Wallenskog saknar många kommunala styren tydliga majoritetsförhållanden och styrs av koalitioner med flera partier, vilket gör det svårare att driva igenom de effektiviseringar som krävs.

– Det är stora förändringar som måste till. Kommunerna behöver tänka om helt och hållet kring vilken service man erbjuder, säger Wallenskog.

Som exempel på neddragningar som kan bli aktuella nämner Wallenskog att äldre får nattillsyn med kamera istället för med personal, att lärare kan åka runt mellan flera olika skolor och att skolelever får delta i undervisning via videokonferenser.

Läs även: Sandviken skulle tjäna halv miljard på invandringen – går 67 miljoner back

Grundproblemet för många krisande kommuner är en åldrande befolkning i kombination med utflyttning av yngre. Men problemet har på många håll förvärrats av mottagandet av migranter.

– Det här är inget som hänt över en natt utan kommunernas ekonomi har urholkats under lång tid. Men något som påverkat situationen är flyktingmottagandet 2015, där man redan från början i de kommuner som tog emot flest hade dåliga förutsättningar vad det gäller arbetsmarknad och integration. Och det har gjort situationen ännu tuffare, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, till Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag